Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plameny zachvátily 14patrovou budovu ve Valencii: Dvojice čekala na balkoně na záchranu dvě hodiny!

Autor: rc, ČTK - 
24. února 2024
17:44

Inferno ve čtvrtek vypuklo ve španělském městě Valencie. Požár ve čtvrtek 22. února podvečer zachvátil čtrnáctipatrový bytový komplex, v němž bydlelo více než 400 obyvatel. Požár si vyžádal deset obětí. Svědci obrovské tragédie uvádí, že plameny se bytovým komplexem šířily neuvěřitelně rychle. Šokující fotografie z místa ukazují, jak vyděšená dvojice uvízla na balkoně v sedmém patře. Na záchranu čekala přes dvě hodiny!

Záchranné složky ve čtvrtek kolem 17:30 vyjížděly na předměstí Valencie Campanar, kde vypukl požár ve čtrnáctipatrovém bytovém komplexu. Podle některých svědků požár začal v sedmém patře a rychle se kvůli silnému větru začal šířit.

Plameny během necelé hodiny zachvátily celou budovu, která má dvě části a jejíž stavba byla dokončena v roce 2009. Celkem je zde 138 bytů, které mohlo obývat přibližně 450 lidí.

Mezi oběťmi jsou i děti

Španělská policie v sobotu potvrdila, že požár obytného komplexu ve Valencii si vyžádal deset lidských životů. O osudu posledního pohřešovaného panovaly v pátek nejasnosti, nakonec ale v sobotu ráno policisté uvnitř budovy nalezli desáté tělo. 15 osob utrpělo zranění, nikdo však podle španělských médií není v ohrožení života.

Mezi oběťmi je čtyřčlenná rodina se dvěma malými dětmi. Jedno z dětí mělo být dva roky staré, zatímco druhému byly pouhé dva měsíce. Starší manželský pár údajně zemřel ve své koupelně, kde se schovával se svým psem před požárem. 

Julián riskoval život

„Utíkali jsme ven, jak jsme mohli, požár se šířil velmi rychle, přišli jsme o všechno," popsal televizi RTVE Miguel, který bydlel v prvním patře domu sedm let. Za „nečekaného hrdinu" označili mnozí správce budovy Juliána. Jakmile si všiml kouře, obíhal všechna patra a varoval sousedy, aby opustili budovu, ač tak riskoval vlastní život.

„Co nejdéle to šlo, klepal na další a další dveře, aby varoval všechny sousedy," řekla žena jménem Encarna, která stejně jako několik dalších lidí z domu správce označila za hrdinu. Podle RTVE zatím Julián nechce dávat rozhovory novinářům. Další situaci popsali jako „peklo“ a „šílenství“. Jiný svědek uvedl, že se všechno seběhlo šíleně rychle.  

Na záchranu čekali hodiny

Podle informací britského deníku The Sun na balkoně v sedmém patře čekal více než dvě hodiny na pomoc neidentifikovaný pár. Dvojice si zakrývala obličej šátky a čepicemi, aby se chránila před kouřem. V jednu chvíli se prý snažili dokonce přeskočit na balkon k sousedům, aby se zachránili. Z balkonu křičeli o pomoc. Do bezpečí se dostali až kolem 20:00, kdy je zachránili hasiči.

Příčina požáru není známá. Podle expertů, které citují španělská média, přispěl k jeho rychlému šíření materiál použitý na fasádě. Šlo o dvojité hliníkové desky s polyuretanovou pryskyřicí, která funguje jako izolace, ale je velmi hořlavá, řekl deníku El País inženýr David Higuera.

Dodal, že vidí podobnost s požárem, který v červnu 2017 zachvátil čtyřiadvacetipodlažní obytnou budovu Greenfell Tower v západní části Londýna a vyžádal si životy 72 lidí a přes sedm desítek zraněných.

Video  Požár zachvátil letadlo společnosti Japan Airlines na ranveji na letišti Haneda v Tokiu.  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání