Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požár v domě s pečovatelskou službou vznikl od svíčky: Čtyři lidé skončili v nemocnici

Aktualizováno -
30. prosince 2023
14:11
Autor: Vladimíra Hradská - 
29. prosince 2023
21:52

Požár vypukl před půl šestou večer v domě s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku. Zdravotníci na místě ošetřili devět lidí. Tři skončili v českokrumlovské nemocnici. Čtvrtý byl ve vážném stavu letecky transportován na popáleninové centrum do Prahy. Jak vyšlo později najevo, požár vznikl od zapálené svíčky.

Plameny vyšlehly z bytu v prvním patře a rychle se rozšířily po celém poschodí. Hasiči na místo dorazili minutu po půl šesté. „Ze silně zakouřeného domu jsme evakuovali 12 osob,“ uvedla hasička Vendula Matějů s tím, že byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo 7 cisteren a automobilová plošina. Po půl hodině se hasičům podařilo oheň lokalizovat.

Zdravotníci povolali na místo šest posádek pozemních posádek a vrtulník letecké záchranné služby. „Ten transportoval na Kliniku popáleninové medicíny Nemocnice na Vinohradech muže, který utrpěl popáleniny horní části těla a intoxikaci zplodinami hoření. Museli jsme ho uvést do umělého spánku a napojit na umělou plicní ventilaci,“ řekla záchranářka Zuzana Fajtlová.

Další dva obyvatelé domu se nadýchali zplodin a byli převezeni na interní oddělení českokrumlovské nemocnice. „Převezli jsme tam i dalšího obyvatele se stávajícím respiračním onemocněním,“ dodala Fajtlová. Radnice zajistila náhradní ubytování pro pět lidí v místním hotelu Golf. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání