Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Místo zločinu, Kriminálka Anděl i Případy 1. oddělení: Vražda hledače pokladů v klánovickém lese 3x jinak

  • Autor: jel - 
    18. 3. 2024
    05:00

    Žánr krimi patří v Česku dlouhodobě mezi jeden z nejoblíbenějších, a tak vzniká i velké množství tuzemských seriálů z policejního prostředí. Mnohé české kriminálky navíc čerpají ze skutečných případů. Vražda hledače pokladů z klánovického lesa zřejmě inspirovala hned tři seriály. Podívejte se, jak se liší zpracování tohoto případu v Kriminálce Anděl, Místu zločinu České Budějovice i Případech 1. oddělení.

  • 1.Skutečný případ

    Skutečná oběť klánovického vraha Denis Skutečná oběť klánovického vraha Denis | Facebook.com

    Případ, který tři zmíněné seriály zřejmě inspiroval, se odehrál 11. června roku 2014 v pražských Klánovicích. V tamním lese bylo nalezeno tělo hledače pokladů Denise B. (†33). Ten pocházel z Uzbekistánu, kde pracoval jako elitní voják. Kamarádi o něm mluvili jako nekonfliktním pohodáři.

    Policistům se rok a půl nedařilo dopadnout pachatele. Zločin se totiž stal na velmi odlehlém místě a v okolí nebyli žádní svědci. Kriminalistům navíc nebyl jasný ani motiv vraždy. 

    K pachateli nakonec policisty dovedla balistická expertiza. Vyšlo najevo, že Denis B. byl zastřelen stejnou zbraní, z jaké střílel muž, který se v roce 2013 pokusil vyloupit rodinný dům. 

    Recidivistu Oldřicha Konráda zadrželi kriminalisté v prosinci roku 2015, když se dopouštěl dalšího trestného činu. K vraždě hledače se přiznal. Denise B. zastřelil proto, že měl v klánovickém lese ukrytý poklad, který obsahoval více než milionovou hotovost, šperky, cenné kovy a několik zbraní. Konrád měl strach, že hledač pokladů jeho skrýš objeví.

    Policii také sdělil, že střílet začal až během potyčky s Denisem B. a následně dvakrát vystřelil dvě rány směrem do lesa, ty ale muže zasáhly do hlavy. Třetí výstřel byl podle Konráda spíše z milosti. Den po vraždě se na místo vrátil s kanystrem benzinu a se slovy „Promiň, kamaráde, ať je ti země lehká,“ hledače pokladů zapálil. 

    Konráda soud poslal na 25 let do vězení. Sám pachatel ale žádal doživotí. 

    Skutečný klánovický vrah Oldřich Konrád Skutečný klánovický vrah Oldřich Konrád | Martin Přibyl

  • 2.Případy 1. oddělení

    Případy 1. oddělení osmý díl třetí série Případy 1. oddělení osmý díl třetí série | Česká televize

    Nejvěrnější zpracování vraždy v klánovickém lese mohli diváci vidět v seriálu Případy 1. oddělení. Konkrétně v osmé epizodě třetí série s názvem Střihač. Scénář k Případům 1. oddělení napsal společně s Janem Malindou bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš. V seriálu jsou vždy zobrazeny skutečné případy a skutková podstata činů i způsob odhalení je autentický.

    I tak se ale samozřejmě najdou drobnosti, které jsou jinak. Například při nalezení mrtvoly hledače pokladů v seriálu soudní lékař Karel Vojíř (Ondřej Malý) policistům hned při ohledání těla sdělí, že oběť byla zastřelena. 

    Státní zástupkyně Anna Švihlíková (Sabina Remundová) zase na místě objeví vystřelený náboj. Jenže ve skutečnosti byla mrtvola natolik ohořelá, že bezprostředně po nálezu těla nebylo jasné, jak Denis B. zemřel. Příčinu smrti odhalila až pitva.

    Některé další detaily jsou v seriálu naopak až mrazivě přesné. V jedné scéně poručík Sršeň (Miroslav Vladyka) ukazuje dalším členům týmu fotografie zavražděného. Komparzista představující seriálovou oběť na nich stojí v téměř totožném oblečení a pozicích, jako skutečný zavražděný Denis B., jenž své fotografie z amatérského hledání po lese zveřejňoval na sociálních sítích.

    Výmyslem scenáristů ve skutečnosti není ani bizarní scéna, v níž si jeden z vyšetřovatelů v hospodě všimne, že na podtácku je název pivovaru Felix (seriálový vrah má příjmení Felix), a podivuje se, že pachatele měli „celou dobu před očima“. Přesně ta stejná situace se stala pražské mordpartě, akorát pivo, která se v hospodě točilo, bylo z existujícího pivovaru Konrád. A to bylo skutečné příjmení vraha z klánovického lesa.

    Případy 1. oddělení osmý díl třetí série Případy 1. oddělení osmý díl třetí série | Česká televize

  • 3.Místo zločinu České Budějovice

    Jihočeská mordparta pěkně pohromadě na náměstí v Č. Budějovicích – zleva Leoš Noha, Judit Bárdos, David Novotný a Filip Březina Jihočeská mordparta pěkně pohromadě na náměstí v Č. Budějovicích – zleva Leoš Noha, Judit Bárdos, David Novotný a Filip Březina | archiv ČT, TV Nova

    Vraždou z klánovického lesa se zjevně inspiroval i další seriál z dílny České televize. Konkrétně Místo zločinu České Budějovice v jedenácté epizodě s názvem Zelená horečka.

    Zde scenáristé příběh místo pražských Klánovic zasadili do jižních Čech a případ zřejmě zkombinovali ještě s dalším skutečným případem, a to zavalením hledače vltavínů u obce Nesměň. 

    Místo hledače pokladů tak v seriálu českobudějovická kriminálka v čele se šéfem  týmu Karlem Dvořákem (David Novotný) vyšetřuje smrt kopáče vltavínů.

    Kopání vltavínů je přitom bez příslušných povolení orgánů státní správy nezákonné. A kopáči těchto kamenů v posledních letech trápí Inspekci životního prostředí, protože často v touze po vltavínech drancují krajinu.

    I v Místě zločinu České Budějovice je pachatel podivínský recidivista, který má v lese ukrytý velký poklad, co za roky nashromáždil po různých vloupáních. Nesnáší kopáče vltavínů. Dva z nich nakonec najdou část ukrytých cenností. Zloděj se domnívá, že mu jeho poklad ukradl jiný kopáč vltavínů a zavraždí ho. 

    Ovšem nezastřelí ho a nespálí, ale praští ho kamenem do hlavy a prosekne hráz, která jámu, v níž oběť leží zaplaví. V roce 2015 byl u Trhových Svinů v jámě hluboké asi dva a půl metru nalezen mrtvý pětatřicetiletý kopáč vltavínů a nejprve nebylo jasné, zda ho udusil písek nebo zemřel násilnou smrtí. Je možné, že scenáristé hledali inspiraci i v tomto případu.

  • 4.Kriminálka Anděl

    Hlavní postavy Kriminálky Anděl Hlavní postavy Kriminálky Anděl | TV Nova

    V roce 2023 TV Nova odvysílala zcela novou, pátou sérii oblíbeného seriálu Kriminálka Anděl. V sedmé epizodě s názvem Poklad ze záhrobí se zřejmě scenáristé také alespoň částečně inspirovali smrtí Denise B.

    Seriálová oběť Josef Machatka je sice v seniorském věku, jde ale také o hledače pokladů a mrtvolu kriminalisté naleznou v klánovickém lese. I tady je téma ukradeného pokladu, nicméně celý příběh je o něco dramatičtější.

    Jiný hledač pokladů v klánovickém lese najde dokonce pětadvacet milionů. Peníze pocházejí z loupeže v Ostravě, při které zemřel člověk. V lese je ukryli tři pachatelé, a když je hledač pokladů odnese, chtějí je zpět. Domnívají se ale, že je ukradl právě Josef Machatka, a tak ho zavraždí. 

    Později se dostanou i ke druhému hledači pokladů a vyhrožují smrtí jemu i jeho manželce. Díky policistovi Rudolfu Uhlířovi (Michal Novotný) jsou ale pachatelé vyrušeni kriminalisty dříve, než stihnou někoho zavraždit. Na závěr epizody nechybí dramatická přestřelka, při které je postřelen kapitán Jan Souček (Jiří Langmajer).

  • 5.Galerie:

    Video  Případy 1. oddělení se vrací. Tvůrci pro Blesk prozradí zákulisí 3. série. Kdo bude vrahem?  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání