Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šok na D1: Slovenka s téměř třemi promile vezla v autě sedmiměsíční dítě

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: mat, ČTK - 
20. září 2023
16:12

Po dálnici D1 na Vysočině jela v pondělí v noci opilá řidička (37), která v autě vezla své sedmiměsíční dítě. Na její nekoordinovanou jízdu policii upozornil řidič jedoucí za ní. Při dechové zkoušce nadýchala takřka tři promile alkoholu.

Žena jela po 22. hodině směrem na Prahu v autě VW Golf s německou registrační značnou. Kličkovala a přidávala nebo ubírala rychlost. Řidič, který jel za ní, její jízdu popsal na lince 158. Volal i později, aby oznámil, že auto sjelo z dálnice na exitu Koberovice, kde zůstalo stát.

„Podle vyjádření muže, který událost oznamoval a jel za podivně jedoucím vozidlem až na sjezd Koberovice, za volantem seděla silně podnapilá žena, která chtěla pokračovat v jízdě. Mezitím už byla na místě policejní hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov," uvedla jihlavská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nadýchala skoro 3 promile

Dechová zkouška byla pozitivní. Následné měření prokázalo u ženy 2,76 a poté ještě 2,78 promile alkoholu. Kvůli dítěti v autě přivolali policisté záchranáře k posouzení jeho zdravotního stavu a také pracovnici orgánu sociálně právní ochrany dětí. Slovenka s trvalým bydlištěm v Německu neměla v Česku nikoho, kdo by se mohl o její dceru postarat.

Žena spolu s dcerou a pod dohledem sociální pracovnice a policistů střízlivěla na dálničním oddělení Velký Beranov. „V průběhu noci se nakonec podařilo zajistit pro ženu i dítě umístění do speciálního zdravotního zařízení v Jihlavě a i zde bylo zajištěno její střežení ze strany policistů z dálničního oddělení Velký Beranov za přítomnosti sociální pracovnice," uvedla Čírtková.

Žena je podezřelá z ohrožení pod vlivem návykové látky, po zkráceném přípravném řízení byla propuštěna na svobodu.

Policista: Neuvěřitelná nezodpovědnost

„S podobným případem nezodpovědnosti jsem se za dobu své služby u Policie České republiky nesetkal. V noci jsme hledali to nejlepší řešení zejména s ohledem na potřeby sedmiměsíční holčičky, protože pokud bychom zajistili pouze podnapilou řidičku, tak bychom ji umístili na protialkoholní záchytnou stanici. V tomto případě jsme museli po konzultaci s lékaři a sociální pracovnicí postupovat velice citlivě a opatrně,“ uvedl Jiří Chvátal, zástupce vedoucího dálničního oddělení ve Velkém Beranově.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání