Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na doživotí: Deviant Herbrych uškrtil a znásilnil vlastní matku. Nešlo o jeho první vraždu!

Autor: VaB - 
10. srpna 2023
05:00

Dnes je z Vladimíra Herbrycha nejstarší doživotně odsouzený vězeň, který v rozmezí několika let spáchal dvě vraždy. Před 37 lety zavraždil důchodkyni Žofii Daňkovou, kterou uškrtil. Když po 15 letech vyšel z vězení, na svobodě se moc dlouho neohřál. Znovu vraždil a opět se jeho obětí stala starší žena, tentokrát jeho vlastní matka, kterou rdousil, škrtil, a nakonec i znásilnil.

Do domu na pražských Hradčanech chodil Vladimír Herbrych roku 1986 často, pár týdnů tam dokonce bydlel u svého kamaráda Vilibalda Záchy. Společně zřejmě ve velkém holdovali alkoholu, Zácha tím byl známý. Stejně tak Herbrych, který nedokázal sehnat práci a volný čas trávil po hospodách.

V jeden sváteční den se chtěl do bytu vrátit a opět se v něm ubytovat. Měl smůlu, byl prázdný a Zácha odjel mimo město. Vzpomněl si ale na starší paní ze spodního patra, u které poté zazvonil. Žofie Daňková (†83) mu otevřela a dala se s ním do řeči. V nestřežený okamžik Herbrych seniorce sebral klíče. Prý proto, že chtěl byt v noci vykrást. Později se do něj znovu vrátil, a to už došlo na nejhorší.

Kriminalistům po dopadení tvrdil, že ho dovnitř pozvala sama Daňková. To ale nesedělo k její jinak velmi uzavřené povaze, kdy si dávala na všechny kolem pozor. Údajně mu nabídla přespání a dožadovala se soulože. Dvojice se nad ránem pohádala, seniorka po Vladimírovi měla požadovat peníze za sex,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání