Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok od ohnivého pekla v Českém Švýcarsku: Týdny hašení, stovky vyčerpaných hasičů a zničená příroda

  • Autor: jel - 
    25. 7. 2023
    19:09

    V pondělí 24. července uplynul rok od tragického dne, kdy v Národním parku České Švýcarsko vypukl nejrozsáhlejší lesní požár v novodobé historii Česka a Saska. Ohnivé inferno postupně zasáhlo plochu přesahující 1600 hektarů. Na místě zasahovalo okolo 700 lidí, osm vrtulníků a pět letadel a zkrotit plameny trvalo dlouhých 20 dní! Připomeňme si detaily smutné tragédie. 

  • 1.Začátek požáru

    Boj s požárem v Českém Švýcarsku Boj s požárem v Českém Švýcarsku | HZS Středočeského kraje/Lukáš Vejvar

    První zprávy o požáru v národním parku se objevily 24. července 2022. Plameny bohužel se rychle šířily a nejvyšší stupeň poplachu hasiči vyhlásili už první den. Tehdy ještě zřejmě vůbec netušili, jak náročný boj budou následujících 20 dnů s ohněm svádět.

    Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov už tehdy spekuloval o tom, že za vznikem požáru stojí člověk. Později satelitní snímky z družic ukázaly, že požáru došlo už v noci ze soboty 23. července na neděli. V neděli se nezdálo, že by měl být oheň natolik drastický. Hasičům se podařilo ho kontrolovat i přes to, že se na místě tvořila nová ohniska. 

    Jenže pak se začal zvedat vítr a následující den bylo vše jinak. 

  • 2.Šíření plamenů a evakuace

    Hašení požáru v Hřensku. 26. července 2022 Hašení požáru v Hřensku. 26. července 2022 | HZS ČR

    V pondělí, den po vypuknutí požáru, začalo být zle. Plameny se po Českém Švýcarsku díky větru rychle šířily. Na místo dorazili i hasiči z Německa. V součtu zasahovalo u Hřenska na Děčínsku 49 jednotek. Kvůli povětrnostní situaci se začalo rozšiřovat i původní ohnisko.

    Nakonec došlo i na evakuaci. Z Pravčické brány muselo být evakuováno osmdesát lidí. Z tábora v Dolském Mlýnu pak šedesát a další desítky lidí z obce Mezná. 

    Obyvatele obce Mezná hasiči převáželi do Krásné Lípy, kde pro ně byly připraveny náhradní prostory. Požár se už mezitím rozšířil i na německou stranu. S hasebními pracemi pomáhal policejní i armádní vrtulník a také letadlo. Pro veřejnost byla uzavřená Mlýnská cesta z Mezné a silnice z Hřenska do Mezné. A bylo ještě hůř. Z obce Mezná se později museli dokonce kvůli sílícímu požáru stáhnout hasiči.

    Kouř z požáru už byl cítit téměř po celé České republice. Pomoc s hašením na Děčínsku ten den slíbilo Polsko, Slovensko a Itálie.

  • 3.Vyčerpaní hasiči

    Hašení požáru v Hřensku. 26. července 2022 Hašení požáru v Hřensku. 26. července 2022 | HZS ČR

    Stateční hasiči z celé republiky i z dalších zemí bojovali se zákeřnými plameny a časem už začínali být na pokraji sil. Na místě postupně zasahovalo okolo 700 osob a velké množství nejrůznější techniky. Na pomoc dorazila i hasicí letadla Canadair z Itálie. Ta se však brzo musela vrátit do Itálie, a tak nakonec dorazila letadla ze Švédska.

    Celé Česko brzy obletěly fotografie vyčerpaných hasičů spících na zemi. Pro statečné hasiče se nakonec pořádali nejrůznější sbírky. Lidé mohli darovat jídlo a vodu, ale byly potřeba i kapky do očí a nejrůznější zdravotnický materiál jako náplasti. Restaurace Stará plynárna pro statečné muže vařila na své náklady na místě jídlo. Pro lidi z postižených obcí se během jediného dne vybralo téměř 4,5 milionu. 

    Během tragického požáru se navíc zranilo celkem 12 hasičů, z toho osm v Česku a čtyři v Německu.

  • 4.Konečně dobrá zpráva

    Hašení požáru v Hřensku. 26. července 2022 Hašení požáru v Hřensku. 26. července 2022 | HZS ČR

    Počátkem srpna přišly konečně dobré zprávy. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu. Ohnivé peklo se hasičům podařilo definitivně uhasit na českém území 12. srpna. Němečtí hasiči požár uhasili 19. srpna. 

    Po dlouhých devatenácti dnech se mohli do svých domovů vrátit také lidé z evakuovaných obcí. Mnohým ale zbyly jenom oči pro pláč. „Dům je v pořádku, ale garáž lehla popelem. Vůbec nechápu, jak je to možné, že se plameny některým domům vyhnuly,“ řekla tehdy Blesku Marcela Salavcová z Mezné.

    Návratu domů se dočkal také Oleg Krikunov (56), který žije v Mezné téměř deset let. Ze svého domu utíkal jen s tím nejnutnějším, bez peněz i bez jídla. „V té době už tady padal žhavý popel, který připomínal ohnivý déšť. Nebyl čas se rozmýšlet,“ svěřil se tehdy.

    Video  Následky požáru v Českém Švýcarsku  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Dopadení pachatele

    Boj s požárem v Českém Švýcarsku (30.7.2022) Boj s požárem v Českém Švýcarsku (30.7.2022) | HZS ČR

    Od začátku se brala jako nejpravděpodobnější verze ta, že za strašlivou apokalypsou v národním parku stojí lidský faktor. V květnu policisté zadrželi a obvinili muže, který za požárem podle nich stojí. 

    „Založení tohoto ohromného požáru byl však teprve začátek. Letos v dubnu měl stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů. V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk,“ uvedl mluvčí policie Kamil Marek. Policie odhadla škodu na neuvěřitelných 270 milionů korun. 

    Obviněný měl údajně v minulosti pracovat jako strážce parku.

  • 6.Galerie:

    Video  V Českém Švýcarsku se po požáru už začíná zelenat  - Martin Kavka
    Video se připravuje ...

la_ragazza ( 25. července 2023 23:23 )

Chybí mi tady informace, jaký trest dostal žhář. Měl by totiž viset, to by byl adekvátní trest tomu, co provedl.

jonn ( 25. července 2023 21:56 )

A ten nepořádek bude uklízet kdo . Klidně můžou zaměstnat občany na dávkách . To jim asi vonět nebude .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání