Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrůzné příběhy dětských nevěst: Holčičku „provdali“ v pouhých šesti letech, „manžel“ ji roky znásilňoval

  • Autor: jel - 
    9. 5. 2023
    05:00

    Na světě bohužel stále existují takzvaná dětská manželství. Ta jsou uzavřena buď mezi dětmi stejného věku, anebo mezi dítětem a dospělou osobou. Většina takovýchto sňatků je uzavřena mezi nedospělými holčičkami a dospělými muži. Dětské manželství porušuje práva dětí a má dlouhodobé důsledky pro dětské nevěsty i dětské ženichy. Dětské nevěsty mají navíc kromě problémů s duševním zdravím také často zdravotní problémy, protože jsou přinuceny k sexu v příliš raném věku a také k brzkému porodu. Podívejte se na smutné příběhy dětských nevěst.

  • 1.Od šesti let ji znásilňoval „manžel“

    Tureckou dívku rodiče prodali už v šesti letech. Tureckou dívku rodiče prodali už v šesti letech. | reprofoto Haber7

    Minulý rok v prosinci Tureckem otřásl šokující příběh, který přinesli novináři listu BirGun. Dívka uváděná pod písmeny H.K.G. se narodila v roce 1998 v Istanbulu. Když jí bylo pouhých šest let, rodiče ji „provdali“ za devětadvacetiletého člena náboženské komunity Kadira Isteklima.

    Ten ji od začátku „manželství“ pravidelně znásilňoval, což podle všeho celou dobu věděli její rodiče. Dívce se nakonec povedlo od muže utéct a rozvést se. Prokurátorovi poskytla nahrávku, na níž Isteklima přiznává, že ji od jejích šesti let znásilňoval. Proti rodičům ženy byla podána žaloba a byli odsouzeni k 22 letům a 6 měsícům ve vězení. Isteklima dostal i za pohlavní zneužití dítěte kombinovaný trest 68 let a deset měsíců ve vězení. Případ v zemi vyvolal velkou vlnu pobouření.

  • 2.V šestnácti měla dvě děti

    Dawn Tyree jako dospělá při kampani upozorňující na problém dětských nevěst Dawn Tyree jako dospělá při kampani upozorňující na problém dětských nevěst | profimedia

    Dawn Tyreeové z Kalifornie bylo teprve jedenáct let, když jí její o devatenáct let starší pečovatel začal různým způsobem plést hlavu. Nechával ji dělat dospělé věci, jako například řídit auto, aby se cítila starší. Když bylo dívce 13 let, poprvé ji znásilnil. 

    Dawn otěhotněla a její otec a nevlastní matka ji přinutili, aby se za pečovatele vdala. V pouhých šestnácti byla už dokonce dvojnásobnou matkou a v devatenácti čekala třetí dítě. V tomto věku se rozhodla z podivného manželství odejít. 

    „Manželství, které otec podepsal, jenom zakrývalo roky zneužívání a znásilňování. Byla jsem nezletilá a zmatená, vymyli mi mozek,“ popsala dnes dospělá Tyreeová.

  • 3.Prodal ji, aby uživil rodinu

    Dívka Parwana Maliková (9) byla prodána jako dětská nevěsta. Pracovníci humanitární organizace ji zachránili. Dívka Parwana Maliková (9) byla prodána jako dětská nevěsta. Pracovníci humanitární organizace ji zachránili. | reprofoto CNN

    Děsivý příběh afghánské dívky obletěl svět v roce 2021. Otec Parwany Malikové (tehdy 9) Abdul se ocitl v bezvýchodné situaci, a tak se uchýlil k těžko představitelnému činu. Rodina žila v táboře pro vysídlené osoby a neměla peníze na jídlo. Muž se proto rozhodl, že svou dceru prodá jako dětskou nevěstu. Dívku se před strašlivým osudem rozhodli zachránit pracovníci neziskové organizace Too Young to Wed (Příliš mladé na svatbu) a dívku i s matkou a sestrami odvezli do chráněného domu.

    „Můj otec mě prodal, protože nemáme chleba a mouku. Prodal mě starému muži,“ vysvětlovala tehdy Parwana.

    Jako zázrakem se však Parwana vrátila k rodičům. „Chovali se ke mně špatně. Nadávali mi. Budili mě brzy a nutili mě pracovat,“ popsala Parwana svůj předchozí život s cizími lidmi, kteří si ji koupili.

  • 4.„Zastavte svatbu!“

    Viralní kampaň humanitární organizace Viralní kampaň humanitární organizace | Plan International

    Šokující příběh se odehrál v roce 2014 v Norsku! Tehdy dvanáctiletá Thea si chtěla vzít sedmatřicetiletého Geira. Holčička si psala blog, který se stal virální, a lidé z celého světa bojovali proti blížícímu se sňatku. Příspěvky na sociální sítě s označením „StoptheWedding“ (v překladu: zastavte svatbu, pozn. red.) přidávaly dokonce i celebrity.

    Nakonec se ukázalo, že šlo o virální kampaň mezinárodní humanitární organizace Plan, která bojuje za práva dívek a touto kampaní chtěla upozornit na téma dětských nevěst! Thea nakonec u oltáře řekla ne.

  • 5.Galerie:

Barbucha ( 9. května 2023 12:29 )

Čemu se divit? Předchozí německý ministr zahraničí Heiko Maas se přece nechal slyšet, cituji: "I když je manželce teprve 6 let a muži 56, nemůžeme jen tak podsouvat, že manželství nebylo uzavřeno z lásky". Konec citátu. Inu vskutku civilizovaný názor špičkového politika Evropské země.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání