Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Svět děsí vraždy páchané dětmi: Psycholog řekl, zda hrozí i u nás!

  • Autor: rix,lc,pma - 
    8. 5. 2023
    20:46

    Brutální vraždy mezi dětmi, ke kterým v poslední době došlo v sousedním Německu, Srbsku, Anglii, USA a loni v únoru také v Česku, otřásly celým světem. O velmi citlivém tématu pro Blesk promluvil dětský psycholog Miloslav Čedík. Vyjádřil se i k problematice dětských gangů trápících Českou republiku. Podle něho jde o obrovské varování. 

  • 1.Sedmák (14) zastřelil 8 spolužáků a člena ochranky

    Bělehrad truchlí za oběti střelby na základní škole Bělehrad truchlí za oběti střelby na základní škole | čtk/Darko Vojinovic

    K tragédii, jakou Srbsko nepamatuje, došlo ve středu 3. května na základní škole Vladislava Ribnikara v Bělehradě. Teprve třináctiletý žák sedmé třídy Kosta K. přinesl do školy zbraň svého otce, který je uznávaným lékařem, a zastřelil strážného. 

    Posléze střelec vkročil do třídy, kde začal nemilosrdně střílet po svých spolužácích. Mezi oběťmi bylo sedm dívek a jeden chlapec. Policii se Kosta K. přiznal, že čin měl předem promyšlený. Dokonce si vypracoval seznam dětí, které hodlá zlikvidovat.

    Po svém činu školák zavolal na policii, které se k vraždě přiznal. Za pár minut u něj byla zásahová jednotka. 

    Za svůj čin není střelec trestně odpovědný, protože je mu teprve čtrnáct let. „Nezletilým od 14 do 16 let mohou být uložena výchovná opatření a pouze starším nezletilým ve věku od 16 do 18 let se ukládají sankce, tedy takzvané vězení pro mladistvé, které může trvat do pěti let, výjimečně do deseti let,“ komentoval případ člen vedení nejvyššího státního zastupitelství Goran Ilić. 

    Police zatkla matku střelce a taktéž i jeho otce, kterému vražedná zbraň patří. 

  • 2.Luisu (†12) ubodaly její kamarádky

    Luisu měly ubodat její dvě nezletilé kamarádky. Luisu měly ubodat její dvě nezletilé kamarádky. | Policie

    Německem otřásla vražda teprve dvanáctileté školačky Luisy Frischové. Dívenku nedaleko cyklostezky mezi Hohenhainem a Wildenburgem ubodaly dvě její vrstevnice, když se vracela domů od své kamarádky. Krutost, s jakou si vražedkyně počínaly, šokovala i zkušené kriminalisty. Šlo přitom o Luisiny kamarádky.

    Luisa zemřela trýznivým způsobem. Policisté přišli s šokujícími detaily vraždy. Dívky podle nich mladou Němku bodly dvaatřicetkrát pilníkem na nehty. Aby se ujistily, že dívenka zemře, několikrát ji udeřily kamenem do hlavy. 

    Kriminalisté dodali, že si nejsou jistí, zda Luisa zemřela hned po útoku. Je možné, že po desítkách bodných ran stále žila a zemřela až posléze v lese na podchlazení v důsledku velmi nízkých teplot, které na místě v době mordu panovaly. 

    Případ otřásl i zkušenými kriminalisty. „Je to šokující, tohle se neděje každý den. Za 40 let služby jsem nic podobného nezažil,“ vyjádřil se k tragédii vrchní policejní viceprezident Jürgen Süs. Obě podezřelé dívky se k činu po výslechu doznaly.

  • 3.Výrostci (11,16) zavraždili nebohou dívku

    V dětském domově ve Wunsiedelu zabili tři chlapci teprve desetiletou dívku.(ilustrace) V dětském domově ve Wunsiedelu zabili tři chlapci teprve desetiletou dívku.(ilustrace) | Reuters

    Šílený případ vyšetřovali němečtí policisté. V dětském domově ve Wunsiedelu zabili tři chlapci teprve desetiletou dívku. Nepředstavitelný čin přišel jen krátce poté, co mladistvé dívky zabily dvanáctiletou dívenku Luisu ve Freudenbergu.

    Podezřelými z vraždy jsou tři chlapci. Dvěma je jedenáct a jednomu šestnáct let. Tělo nebohé dívenky našla pracovnice dětského domova v úterý ráno. Když holčičku nalezla, byla již několik hodin mrtvá.

    A co víc, mělo jít o sexuální trestní čin, holčička byla totiž částečně obnažená. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) vyzývá k rychlému objasnění případu. „Je důležité, aby se nyní co nejrychleji vyjasnilo, kdo se na činu podílel a jaké bylo pozadí,“ řekl již dříve Herrmann. 

  • 4.Chlapec (14) dívku udusil a mrtvolku zneužil!

    Lily Petersová se v neděli večer vracela domů od své tety. Lily Petersová se v neděli večer vracela domů od své tety. | Facebook

    Z vraždy a znásilnění desetileté Američanky Lily Petersové byl obviněn jen o čtyři roky starší chlapec. Teenager, jehož policie uvádí pouze iniciálami C. P. B, byl obviněn ze tří bodů obžaloby, včetně úmyslného zabití prvního stupně, sexuálního útoku prvního stupně a sexuálního útoku prvního stupně na dítě mladší 13 let s následkem těžké újmy na zdraví.

    „Chlapec měl v plánu znásilnit a zabít oběť od samého počátku,“ nechal se slyšet prokurátor Wade Newell. Dále uvedl, že mladík nejdřív dívku povalil na zem, několikrát ji praštil klackem přes hlavu a pak ji uškrtil. Ke znásilnění mělo dojít až poté, co dívka nedýchala.

    Prokuratura souhlasila s kaucí pod podmínkou, že se nebude stýkat s žádnými mladistvými a nebude vlastnit nebezpečné zbraně. Této žádosti soudce vyhověl. Dále se nesmí vidět se svými sourozenci, pokud o to sami nepožádají.

    Úřady stále nepotvrdily, zda a odkud se kluk a dívka znali. Tělo holčičky bylo nalezeno jen několik bloků od domu její tety, odkud v neděli večer odcházela domů. Poté, co otec nahlásil Lilyino zmizení, policie spustila rozsáhlé pátrání. Zanedlouho policisté našli i podezřelého.

  • 5.Tomka (†14) ubodal přímo v parku

    Anglií otřásla brutální vražda mladého Poláka (†14) Anglií otřásla brutální vražda mladého Poláka (†14) | Policie

    Jen těžko uvěřitelný případ se odehrál v jinak poklidném městě Gateshead v Anglii. V parku na předměstí napadl nožem teprve čtrnáctiletého Tomka jeho vrstevník. Mladý Polák zemřel ten den v nemocnici. Agresor Leighton Aimes u soudu lhal, ten posléze prokázal jeho vinu. 

    Brit vedl útok zvlášť brutálním způsobem. Tomkovi způsobil drastická poranění. Bodl nebohého chlapce do hrudníku a čepel zajela do hloubky osmi centimetrů. V době incidentu bylo Aimesovi taktéž pouhých čtrnáct let. 

    U soudu pak lhal. Tvrdil, že se pouze bránil skupince teenagerů, ve které byl i poté usmrcený Polák. Prý se pouze procházel po parku se svou přítelkyní, když je skupinka mladistvých začala obtěžovat.

    K incidentu dodal, že u sebe měl pouze pro jistotu dlouhý nůž a hodil se mu, když ho údajně parta mladíků začala kopat a bít pěstmi. Obžaloba posléze prokázala, že šlo o lež. 

  • 6.S rodiči vraždil i chlapec (14)

    S rodiči vraždil i chlapec (14) S rodiči vraždil i chlapec (14) | Facebook.com/Wales Updates

    V srpnu loňského roku otřásl celým Walesem nález těla teprve pětiletého Logana Mwangima. Podle obžaloby byl chlapec nejdříve k smrti ubit a následně s více než 56 vnějšími zraněními odnesen k řece Ogmore. Z vraždy je obviněna jeho matka, otčím a teprve čtrnáctiletý chlapec.

    Malý Logan Mwangim (†5) byl veselý a upovídaný chlapec. Brzy ráno 31. července byl ohlášen jako pohřešovaný. Ještě toho dne se chlapec našel. Bohužel bez známek života. Pětiletého hocha našli policejní potápěči mrtvého v řece Ogmore. 

    Před soudem, který začal na přelomu ledna a února letošního roku, stanula chlapcova matka, nevlastní otec a teprve čtrnáctiletý chlapec, jehož jméno vzhledem k věku nemůže policie zveřejnit. Toho u soudu státní zástupkyně Caroline Reesová popsala jako problémového násilníka, který prý dokonce v minulosti vyhrožoval, že chce malého Logana zabít.

    Státní zástupkyně během soudního procesu uvedla, že trojice pachatelů si vymyslela šílený a bezcitný plán, jak chlapcovu smrt zakrýt. U soudu také zaznělo, že Logan měl při nálezu těla přes 56 vnějších poranění hlavy, obličeje, trupu, paží a nohou.

  • 7.Mladíci zavraždili dítě v Děčíně

    Dva mladí vrazi u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Dva mladí vrazi u Krajského soudu v Ústí nad Labem. | Michal Israel Volf

    V únoru minulého roku brutálně zavraždili svého kamaráda na kopci v Děčíně, k činu se doznali a stanuli před Krajským soudem v Ústí nad Labem. Případ tehdy šokoval veřejnost. Tím víc, že za ním stojí dva mladíci (15,18), kteří svůj čin dokonce údajně předem plánovali.

    Výrostci zavraždili třináctiletého J.B. Když se hoch nevracel v čas domů, jeho matka pojala podezření. Pak ale v noci zazvonila u dveří kriminálka s tou nejděsivější zprávou. Školáka někdo zavraždil. Jeho tělo našla policie. „Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin. V souvislosti s tímto případem jsme zadrželi dvě podezřelé osoby,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Daniel Vítek.

    Později vyšlo najevo, že chlapce brutálně zavraždili právě jeho dva kamarádi, M.F. (15) a Miloslav P. (18). „Prý to plánovali, nejspíš se jim nějak znelíbil, a tak ho umlátili, podřízli mu achilovky, aby nemohl utíkat, a také mu měli vypíchat oči,“ popsal Blesku zdroj seznámený s případem. Když chlapce v obrovských bolestech utýrali, ukradli mu ještě mobil, klíče a peněženku a z místa utekli. Mladší z nich se pak doma přiznal matce, která ho i se starším Miloslavem odvedla na policii.

  • 8.Psycholog varuje i Česko!

    PhDr. Miloslav Čedík, speciální pedagog - etoped, terapeut, supervizor, vysokoškolský pedagog PhDr. Miloslav Čedík, speciální pedagog - etoped, terapeut, supervizor, vysokoškolský pedagog | Jiří Koťátko, Robert Klejch

    Výše zmíněné vraždy nenechávají klidným dětského psychologa Miloslava Čedíka. Podle odborníka jde o patologický jev, který má své pozadí, a je potřeba se mu intenzivně věnovat. Naprostou většinu těchto případů totiž spojuje fakt, že dětští vrazi se proti své oběti spojili. 

    „V Česku se nám hromadí problematika mladých gangů, které na ulici provádějí různé druhy násilí. To je už jen krůček od útoku na něčí život. Je to předstupeň a myslím, že by to mělo být obrovské varování a že bychom se tím měli velmi důsledně zabývat napříč obory,“ upozorňuje pro Blesk dětský psycholog Miloslav Čedík.

    Jednoznačně odpovědět, proč dítě brutálně zaútočí na jiné dítě, podle Čedíka není možné. „Motivací je mnoho. Je to nějaký jejich vnitřní obraz, který teď jde ven, ovšem v destruktivní podobě. Měli bychom se zabývat každým tím dítětem a jejich příběhy, abychom mohli rozklíčovat, proč se z nich stali vrazi. Je potřeba se podívat, co vše se v jejich životech dělo, co je ovlivňovalo,“ soudí odborník.

    Čedík ale také zmínil velký vliv covidové pandemie, která našimi životy otřásla. „Musíme si uvědomit, že žijeme v abnormální době, která začala právě s covidem. A to, co prožívaly rodiny, v nichž ty děti vyrůstaly, nám bylo skryto,“ připomíná psycholog.

    Odborník se zamyslel i nad tím, kde se v dítěti bere schopnost doslova umučit jiné dítě. Kde má své kořeny krutost. „Hluboce v naší duši je jakási soucitnost, ale taky je tam i agrese a temnota. A v životě hodně záleží na tom, která z těch linek je opečovávaná, ať už v rodině, ve škole nebo pak ve společnosti. Jestli je to ta temná, nebo ta soucitná linie. Tohle všechno je v nás zakódováno, byť se nám to nelíbí. Každý z nás má v sobě i kus temnoty,“ uzavírá Miloslav Čedík.

  • 9.Galerie

     

     

hafblaf ( 5. května 2023 20:41 )

Myslím si, že benevolence ve výchově přináší výsledky. Když jsem byl mladý, a dělal něco špatného, jednu jsem chytil (třídní byl boxer). Dnes se kolem mladých chodí po špičkách a oni neznají míru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání