Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Požár v ústeckých Předlicích: Policie pracuje se třemi verzemi, co prozradila pitva?

Aktualizováno -
20. února 2023
13:59
Autor: pma, Helena Lacinová, trm, inf - 
20. února 2023
05:00

Před osmou hodinou ranní vyjížděly v sobotu složky integrovaného záchranného systému do ústeckých Předlic k požáru chatky v zahrádkářské kolonii. Po uhašení požáru byla na místě činu nalezena čtyři těla bez známek života. Podle informací Blesku se jednalo o muže, ženu a jejich dvě dcery v předškolním věku. Rodina byla v Předlicích na návštěvě, pocházela z Děčína. Policie v současnou chvíli prověřuje tři verze vzniku požáru: úmyslné založení, nedbalost a technickou závadu. V pondělí policisté uvedli, že se na smrti čtyř zemřelých nepodílel nikdo třetí. 

Hustý černý dým a mohutné plameny překvapily v sobotu ráno obyvatele ústecké části Předlice. Požáru dřevěné chatky v zahrádkářské kolonii v ulici Marxova měl podle místních předcházet výbuch, který zaregistrovali hlavně okolní sousedé. „Nejdřív jsem viděl stoupat dým, pak už jen plameny. Volali jsme hasičům, ti už o požáru věděli,“ popsal Blesku otřesený soused, který tragédii na vlastní oči viděl.

Kriminalisté pracují se třemi verzemi

„Dostali jsme informaci o požáru na operační středisko v 7:50. Na místo události jsme vyslali čtyři jednotky. Po příjezdu hasiči zjistili, že poměrně rozsáhle hoří zahradní chatka,“ popsal krátce po požáru pro Blesk mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus. Požár hasiči dostali pod kontrolu zhruba v 9:40. Následovalo rozebírání konstrukce a dohašování objektu. Následně si celé místo převzala policie.

Policie ukončila v sobotu pozdě odpoledne ohledání požářiště. „V neděli dopoledne se na místo vrátili kriminalisté a pracovníci Technického ústavu požární ochrany, kteří opětovně ohledávají to místo. Prověřujeme tři verze vzniku požáru: úmyslné založení, nedbalost a technickou závadu,“ vysvětlila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Video  Mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus Blesku přibližuje detaily sobotního požáru v ústeckých předlicích. (18.2.2023)  - Blesk/Tereza Malecká
Video se připravuje ...

Rodina do Předlic přijela na návštěvu

Sobotní požár si bohužel vyžádal i několik obětí. Nejprve policie uvedla, že v plamenech našli těla tří osob, později informaci upřesnila. „Po ohledání požářiště byly nalezeny čtyři osoby bez známek života,“ doplnila mluvčí.

Na místě zasahoval i soudní lékař a byla nařízena soudní pitva, která proběhne nejpozději v pondělí. „Během příštího týdne bychom tak mohli mít nějaké dílčí závěry,“ řekl ředitel PČR Ústeckého kraje Zbyněk Dvořák.

Soudní pitva proběhla v pondělí dopoledne. Ta vyloučila, že by se na smrti čtyř zemřelých podílel někdo jiný. Policie o tom informovala na Twitteru. 

Podle informací Blesku se jednalo o matku a otce dvou předškolních holčiček, které bohužel stejně jako rodiče přišly v plamenech o život. Rodina do Předlic přijela jen na návštěvu za příbuznou, jinak žily dívky s rodiči v Děčíně.

Táta šel zachránit dcerky a partnerku

Matka společně s dcerkami měla spát ve vrchní části dřevěné chatky, kam ale nevedly schody a muselo se tam po žebříku. Po vypuknutí požáru se pro dcery a partnerku otec v doprovodu příbuzné dle informací Blesku vydal, plameny bohužel vzaly život i jemu. Příbuzná, která v okolí chatky chovala několik hospodářských zvířat, vyvázla s popáleninami. Žádný z živočichů nepřežil.

„To, co se stalo, je strašná tragédie. Jak příbuzná jejich matce vysvětlí, že přišla o dceru a vnučky?“ smutní jeden z obyvatel Předlic, se kterým Blesk mluvil.

Video  Vyšetřování požáru domku v zahradní kolonii v ústeckých Předlicích. (18.02.2023).  - Blesk/Tereza Malecká
Video se připravuje ...

 

 

 

Wells ( 20. února 2023 22:58 )

Takže pitva neprozradila nic.

bizon_pepa ( 20. února 2023 20:15 )

Že by na černo připojená elektřina?

sorgedoktor ( 20. února 2023 17:18 )

Chaty maji vetsinou kominky obalene azbestem, kdo vi jak to bylo

sorgedoktor ( 20. února 2023 17:16 )

To je dost divna uvaha.Tady popiraji jako zdroj kamna, ale co kdyz tam meli elektricke ihrivacxe nebo neco podobneho.U pribuznych se vetsinou popije, pak je to snadf na ukor opatrnosti. Je zima, necimk utcite topili...

sorgedoktor ( 20. února 2023 17:14 )

Na takove staci snads staci svrzena petrolejka, i kdyz si to nedovedu predstavit..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání