Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhada zmizení „italské Maddie“: Vražda na příkaz Vatikánu?! Vyšetřování oživili díky Netflixu

Aktualizováno -
10. ledna 2023
12:53
Autor: ČTK, rix - 
9. ledna 2023
21:39

Vatikán po 40 letech obnoví vyšetřování zmizení své nezletilé občanky Emanuely Orlandiové. Podle Vatikánu se tak děje v souvislosti s podněty, které podal Orlandiové bratr Pietro. O zmizelé dívce nedávno zveřejnila dokumentární sérii streamovací služba Netflix.

Patnáctiletá Orlandiová zmizela za dosud nevyjasněných okolností v polovině června 1983. Byla dcerou zaměstnance Vatikánu, bydlela v církevním státě a měla také vatikánské občanství, což ještě zvýšilo zájem médií o případ. Dívka zřejmě zmizela na italském území. Někteří svědkové tvrdí, že ji naposledy viděli v centru Říma. Italská i světová média její kauzu v minulosti spojovala s mezinárodním napětím kolem Vatikánu či s římským organizovaným zločinem. Italským ani vatikánským vyšetřovatelům se ale žádnou z těchto teorií nepodařilo prokázat.

Drobná černovláska Emanuela zrovna dokončila druhý ročník střední školy, když 22. června směřovala do hudební školy Piazza Sant'Apollinare v Římě, kde se učila hrát na flétnu. Do školy ale nedojela, její autobus měl zpoždění, což zatelefonovala své sestře a zmínila se o tom, že ji oslovil neznámý muž. Pak její stopa zmizela. O dva dny později už v Římě visely plakáty s její podobiznou. 

Záhadné telefonáty

Rodina po dívčině zmizení dostávala podivné telefonáty. Muž s cizím přízvukem žádal za propuštění Emanuely osvobození tureckého teroristy Aliho Ağcy. Podivný muž takto volal rodině několikrát. A jak sami rodiče uvedli, v pozadí prý bylo slyšet dívčino úpění o pomoc. Původ a pravost těchto telefonátů se nicméně nikdy nepodařilo doložit. 

V roce 2005 přišel další telefonát. Ten přišel s novou teorií. Emanuela měla být na žádost Vatikánu unesena gangem Magliana. To soudcům posléze potvrdila Sabrina Minardiová, manželka šéfa gangu. Emanuela měla být zabita a pohozena na skládce. Ani tato verze se nikdy nepotvrdila a Minardiová byla soudem označena za velmi nespolehlivou. 

To popřela právnička rodiny Orlandiových. „Pro nás byla první prohlášení Sabriny Minardiové věrohodná. Myslíme si, že gang Magliana jednal na žádost Vatikánu,“ uvedla rázně. Jak ale uvedl server gqitalia, neexistuje jediný rozumný důvod, proč by Vatikán k takovému kroku přistoupil. 

Vatikánský státní zástupce Diddi v pondělí oznámil, že jeho úřad a vatikánské četnictvo případ znovu prošetří. Podle vatikánského mluvčího Mattea Bruniho se tak děje také na základě řady podnětů vyjádřených příbuznými zmizelé dívky. Podle serveru Rai News funkcionáři Vatikánu podrobně prošetří informace z předchozích vyšetřování a zaměří se také na málo probádané vyšetřovací hypotézy. Zabývat se budou i novějšími informacemi.

„Chci být velmi opatrný, ale skutečnost, že vatikánské úřady zahájily vyšetřování, je pro mě pěknou zprávou,“ řekl bratr zmizelé dívky Pietro Orlandi. Advokátka rodiny Laura Sgròová uvedla, že příbuzní o postupu Vatikánu nebyli informováni a dozvěděli se o něm z tisku. Orlandiové příbuzní v minulosti Vatikán kritizovali za to, že nezveřejnil všechny informace o zmizení dívky či že dostatečně nespolupracuje na objasnění věci.

Zájem o případ v posledních týdnech oživila čtyřdílná dokumentární série platformy Netflix Dívka z Vatikánu z konce loňského roku. Po odvysílání série vyzvali k ustanovení parlamentní vyšetřovací komise někteří italští zákonodárci.

zirioges ( 22. srpna 2023 10:08 )

Zločin nelze zahladit modlením.

krapotkin ( 11. ledna 2023 01:01 )

Vatikán v minulosti povraždil desítky tisíc žen za hrozných muk. Jejich majetky ukradl a dodnas nevrátil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání