Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vražedkyně Barbora Orlová před lety ubodala studenta Petra (†16): Neuspěla se stížností, zůstane v detenci

Autor: ČTK - 
8. prosince 2022
09:26

Ústavní soud odmítl stížnost Barbory Orlové, která v roce 2014 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Orlová je v zabezpečovací detenci, usilovala o přeřazení do ústavní léčby s mírnějším režimem. Krajský soud v Brně rozhodl, že důvody pro detenci přetrvávají. Ústavní soudci verdikt potvrdili, zjistila ČTK z anonymizovaného usnesení v databázi soudu.

„V posuzované věci má Ústavní soud za to, že napadené rozhodnutí z ústavněprávního hlediska obstojí a do základních práv stěžovatelky zasaženo nebylo,“ stojí v usnesení.

Orlová v roce 2014 zaútočila nožem na studenty ve Žďáru nad Sázavou. Zabila chlapce, který bránil spolužačku, další lidi zranila. Podle znalců byla Orlová v době činu nepříčetná, trpí paranoidní schizofrenií, podléhala bludům. Za svůj čin nebyla trestně odpovědná, kvůli ochraně společnosti ale skončila v zabezpečovací detenci. O několik let dříve Orlová pobodala družinářku ve škole v Havířově, která útok přežila.

Městský soud v Brně letos v létě zabezpečovací detenci Orlové ukončil, nahradit ji měla ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Soud dal například na doporučení psychiatričky, která dospěla k závěru, že Orlová si je vědomá své nemoci, podstupuje léčbu a její detence není nadále nezbytná. Státní zastupitelství ale podalo stížnost, krajský soud rozhodnutí zrušil a ponechal Orlovou v detenci.

Krajský soud pokládal uvolnění režimu za předčasné. Poukázal na některé charakteristiky Orlové, které vyplývají z lékařských zpráv, například lhavost, předstírání, schopnost manipulovat a fabulovat. Krajský soud také zdůraznil, že odborná posouzení Orlové nejsou zcela jednotná, je tedy nutné provádět další dokazování a rozpory odstranit či objasnit.

Podle ústavních soudců vycházel krajský soud z relevantních zákonných ustanovení a své právní závěry řádně odůvodnil. Soudci připomněli svůj starší nález, podle kterého „podstata a smysl zabezpečovací detence a ochranného léčení v ústavní formě spočívá v ochraně společnosti izolací pachatele společensky škodlivého jednání“, přičemž justice vždy musí zasadit poznatky lékařů do právního rámce.

Video  Dvě tváře schizofreničky Orlové: Vražedkyně Petra ze Žďáru vypadala u soudu jako modelka  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání