Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Policie vyšetřuje požár v Benešově jako obecné ohrožení: Stojí za ním dítě se zapalovačem?

Autor: VaB, ČTK - 
16. listopadu 2022
15:58

Policisté začali vyšetřovat požár obchodního domu v Benešově jako obecné ohrožení z nedbalosti. Prověřují různé verze, včetně cizího zavinění nebo technické závady. Svědci uvádějí, že dítě v jednom z obchodů zapalovalo oblečení, poté uteklo.

Požár třípodlažní budovy s řadou obchodů a provozoven vypukl v pondělí odpoledne. Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče. Hašení trvalo do úterního odpoledne. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na 50 milionů korun.

„Benešovští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti a budou zjišťovat, jak k požáru došlo,“ uvedla mluvčí policie Barbora Schneeweissová. Kriminalisté podle ní vyslýchají svědky, zajišťují si kamerové záznamy a čekají na posudky od hasičů.

ČT24 uvedla, že svědci viděli, jak do prodejny s textilem vstoupilo dítě se zapalovačem, které následně začalo zapalovat oblečení. Poté uteklo. Policie to ale nepotvrdila.

Hasiči vyhlásili nejvyšší, tedy čtvrtý stupeň poplachu, při zásahu využívali výškovou techniku. Celá budova byla zakouřená, na místo byla povolána i chemická laboratoř, jež ale nenaměřila škodlivé zplodiny.

Pod kontrolu dostali hasiči požár v pondělí ve 21:36. V úterý budovu zkoumali termokamerou, dohašovali ohniska a postupně snižovali stupně požárního poplachu. Likvidaci ohlásili ve 14:15. Konstrukce objektu je kvůli požáru narušená, na jednom místě se propadl strop. Vedení města uvedlo, že chce vlastníkovi budovy poskytovat součinnost tak, aby poničená budova mohla být v krátké době odstraněna, případně opravena. A to podle toho, co stanoví posudek statika.

Zástupci radnice poukázali na to, že nájemci nebytových prostor v poškozené budově přišli prakticky přes noc o provozovny sloužící jim a jejich zaměstnancům jako zdroj obživy. V tomto období přitom měla řada z nich pro své zákazníky již připravené vánoční zboží. Město postiženým podnikatelům nabídlo své volné nebytové prostory a vyzvalo k témuž i soukromé vlastníky nemovitostí.

„Prosíme je tímto, zda by se zamysleli nad svými možnostmi a zda by dokázali nabídnout pomoc například pronájmem provozoven ve svých objektech. Město podporuje a bude podporovat a propagovat sbírky, které na pomoc postiženým podnikatelům z obchodního domu Hvězda vzniknou,“ dodalo vedení radnice na svých stránkách.

Video  Požár obchodního domu v Benešově  - Blesk: David Malik
Video se připravuje ...

margarete ( 19. listopadu 2022 12:13 )

A dítě nemůže být odsouzeno, když není trestně odpovědné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání