Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Požár obchodního centra v Benešově mají hasiči pod kontrolou: Škoda je 50 milionů korun

Aktualizováno -
15. listopadu 2022
07:35
Autor: ČTK, jel - 
14. listopadu 2022
19:20

Požár, který se v pondělí odpoledne rozhořel v obchodu v centru Benešova, mají hasiči pod kontrolou. Škoda předběžně dosáhla 50 milionů korun. Poplachový stupeň velitel snížil na druhý ze čtyř možných. 

Hořet začalo v pondělí po 15:00, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče, kteří se nadýchali kouře. Jejich stav ale nevyžadoval převoz do nemocnice. „Teď se provádí průzkum termokamerou a dohašování ohnisek požáru,“ uvedla mluvčí hasičů Dagmar Zemanová.

Pod kontrolu dostali hasiči požár v pondělí ve 21:36. Vstup do budovy je možný pouze za dodržení bezpečnostních opatření, na jednom místě v prvním patře se propadl strop. Poplachový stupeň velitel zásahu snížil v úterý po 1:30. Počet jednotek zasahujících hasičů na místě byl snížen, zásah nadále pokračuje, likvidace ještě vyhlášena není. Na místě pracuje také vyšetřovatel, který zjišťuje příčinu vzniku požáru.

Hasiči v pondělí po výjezdu k požáru vyhlásili nejprve třetí a pak čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Zásah trval celou noc. Na místo byla povolána i chemická laboratoř, která ale nenaměřila škodlivé zplodiny. K likvidaci požáru využívali hasiči výškovou techniku, celá budova byla zakouřená.

Na místě byla kromě hasičů i záchranná služba. „Záchranná služba ošetřila dvě ženy, ponechala je na místě. Lehce zraněn byl i jeden hasič,“ uvedla Zemanová. Podle mluvčí krajské záchranné služby Moniky Novákové měl povrchové popálení ruky.

Video  Požár obchodního domu v Benešově  - Blesk: David Malik
Video se připravuje ...

Hasiči nejdříve vyhlásili třetí stupeň poplachu, později ho zvýšili na čtvrtý. Požár likvidují pomocí výškové techniky z jedné strany budovy. Uvnitř podle Zemanové zatím nezasahují. Celá budova je podle ní zakouřená, hasiči museli vypnout přívody plynu a elektřiny. Chemická laboratoř z Kamenice na místě nadále měří stav ovzduší. I když přístroje neukázaly výskyt škodlivin, lidé by nyní neměli větrat. Podporu hasičů na místě zajišťují i pracovníci Českého červeného kříže.

krapotkin ( 14. listopadu 2022 22:18 )

No co, kšefty nejdou, tak se škrtne sirčičkou a prašule se pohrnou z pojistky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání