Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Mladík na Slovensku běhal se sekerou po škole: Spolužačku sekl do hlavy!

Aktualizováno -
4. listopadu 2022
20:28
Autor: rix, rc - 
3. listopadu 2022
09:45

Útok jako z hororu se odehrál ve čtvrtek na střední škole ve slovenské obci Nováky. Teprve šestnáctiletý student tam měl zaútočit na své spolužáky sekyrou! Podle slovenských médií zranil dva své spolužáky a po útoku se dal na útěk. Policistům se ho podařilo dopadnout. V pátek byl obviněn z pokusu o úkladnou vraždu. Jeho spolužáci popsali peklo, které se ve škole odehrálo.

 

Měl to být začátek vyučování jako každý jiný. Změnil se ale v boj o život. Jeden ze studentů si měl přinést do školy v tašce sekyru, s níž zaútočil na své spolužáky! Podle informací slovenského deníku Plus Jeden Deň se jednalo o šestnáctiletého Alexe B. K útoku mělo dojít ve třídě poté, co zazvonilo. Tehdy podle svědectví spolužáků vstal, vytáhl z tašky sekyru a chtěl zaútočit na svého spolužáka.

„Spolužák byl k chlapci, který útočil, milý,“ uvedli studenti s tím, že se s ním snažil mluvit, ale útočník na jeho slova nereagoval. „Nevím, proč po něm vystartoval. Rozběhl se přímo po spolužákovi a my jsme se rozutekli, čili nevím, jestli chtěl napadnout i ostatní. Strašně jsme se báli. Spolužačka, která to schytala, tam zůstala sama,“ pokračovali v popisu útoku.  

Video  Mladík na Slovensku běhal se sekerou po škole: Spolužačku sekl do hlavy!  - TV JOJ
Video se připravuje ...

To potvrdil i další spolužák. „Kamarádka, která v té třídě byla, mi napsala, že se její spolužák ohání sekerou. Pak mi ještě napsala, že někomu ublížil,“ popsal vyděšený student tamní školy. 

„Zranění, které útočník obětem způsobil, nejsou naštěstí životu ohrožující,“ sdělila mluvčí krajské policie v Trenčíně, Elena Antalová. Deník Plus Jeden Deň dodává, že studentka, která utrpěla zranění hlavy, chránila pouze svého spolužáka. „Mně volal syn, nevěděl jsem o ničem. Až dcera mi potom řekla, že na internetu jsou první informace. Jsem ráda, že se mi ohlásil a že je v pořádku,“ uvedl otec jednoho ze studentů.

Podle deníku noviny.sk poté ze školy utekl. Daleko ale nedoběhl. Policisté nasadili psovody a po mladíkovi začali ihned pátrat. Dopadnout se jim ho podařilo pět set metrů od školy v nedalekém poli. 

Čin potvrdili slovenští policisté. „Studenti jsou v současné chvíli v péči posttraumatického týmu,“ sdělili s tím, že přijali adekvátní opatření, aby nehrozilo žádné další nebezpečí. Případem se důkladně zabývají. „Bližší informace není zatím možné poskytnout,“ dodali strážci zákona.

„Jde o podezření z pokusu vraždy na vícero osobách,“ uvedla Alena Krčková, mluvčí Operačního střediska záchranné zdravotnické služby Slovenské republiky. Za úkladnou vraždu, tedy úmyslné usmrcení s předem uváženou pohnutkou, hrozí na Slovensku až doživotí. Pokus o spáchání trestného činu je v zemi až na výjimky trestán stejně jako dokonaný čin.

Ve zmíněném případu čelí obvinění nezletilý, kterému lze podle zákona uložit trest vězení obecně na nanejvýše sedm let. Výjimkou je právě spáchání zvláště závažného zločinu, kdy za splnění dalších podmínek může soud mladistvého pachatele poslat do vězení na maximálně 15 let.

„Všechny nás to hluboce zasáhlo. Chlapec je žákem první třídy. Jevil se jako absolutně bezproblémový, nezaznamenali jsme ani náznak něčeho, čeho bychom si měli všimnout,“ uvedla ředitelka školy Katarína Piačková.

Vyděšení byli z řádění mladého pachatele i rodiče tamních školáků. „Já jsem byl třicet kilometrů daleko. Sedl jsem ale do auta a snažil jsem se sem co nejrychleji dostat,“ svěřil se jeden z vyděšených otců.

Policie prohledala dům

Policisté už prohledali žákův dům v jeho rodné Prievidzi. Na místě se nacházela i jeho matka, která se odmítla k případu vyjádřit. Všechno nasvědčuje tomu, že údajný útočník svůj čin plánoval a měl se inspirovat střelbou u bratislavského klubu Tepláreň, kde devatenáctiletý chlapec popravil dva gaye.

Video  Mladík na Slovensku běhal se sekerou po škole: Spolužačku sekl do hlavy!  - TV JOJ
Video se připravuje ...

fico ( 4. listopadu 2022 12:53 )

Když si posílali SMS, tak to nebylo tak žhavý.

Lomikel ( 3. listopadu 2022 11:26 )

v Emérice by studentík spolužáky postřílel.
na Slovensku Jánošíkův potomek spolužáky porúbe sekerkou.
tomu se říká globalizace...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání