Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiči po 26 hodinách zlikvidovali požár v Zárybech: Škoda jde do desítek milionů

Aktualizováno -
24. srpna 2022
11:00
Autor: ČTK - 
22. srpna 2022
19:49

Po 26 hodinách zlikvidovali hasiči v úterý kolem 20:30 rozsáhlý požár dvou skladovacích hal a odpadu v Zárybech u Prahy. Hořet začalo v pondělí kolem 18:15, na místě zasahovalo přes 20 jednotek a hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu.

V úterý za pomoci speciální techniky rozebírali ocelové a střešní konstrukce shořelé haly. V halách skladovala společnost Relimex dokumenty ke skartaci, shořela drticí linka a lisovací zařízení. Škoda bude podle předběžných odhadů majitele zhruba 50 až 60 milionů korun, příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. Zraněn nebyl nikdo. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Tomáš Bakalář.

„Na místě mají ještě dohlídku dobrovolné jednotky, ale objekt už jsme předali majiteli, který musí zajistit 48hodinový dohled, hasiči přijedou dnes večer na kontrolu,“ řekl Bakalář. V noci na dnešek termokamery odhalily ještě dvě ložiska, která hasiči uhasili.

Policie začala v úterý s vyšetřováním příčin, místo zdokumentovali i dronem. „Pokud to podmínky dovolí, provedeme dnes doohledání požářiště, zahájili jsme i další standardní kroky, například výslechy majitele a zaměstnanců,“ řekl policejní mluvčí Pavel Truxa. Policie podle něj pracuje se třemi variantami, požár mohla způsobit technická závada, nedbalost nebo ho někdo úmyslně založil.

Nikdo se nezranil ani nemusel být evakuován, odborníci ve vzduchu nezjistili zvýšené koncentrace škodlivin. Na místě zasahovalo 22 jednotek.

Hořet začalo kolem 18:15. „Jde o požár dvou skladovacích hal a odpadu na volném prostranství,“ uvedl Bakalář. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu, který platil i ve 22:45. „Zásah bude trvat delší dobu,“ uvedl mluvčí. Na místě je i chemická jednotka, v Zárybách odborníci žádné škodliviny nenaměřili. Na místě požáru zaznamenali podlimitní hodnoty oxidu dusíku a čpavku.

Pecková na twitteru napsala, že jde o rozsáhlý požár skladové haly s papírem a plasty. „Prosíme, aby obyvatelé okolních obcí nevětrali,“ dodala. Později uvedla, že ve vzduchu odborníci nenaměřili zvýšené koncentrace škodlivých látek, a poděkovala přítomným profesionálním i dobrovolným hasičům.

Také starosta nedalekých Čelákovic u Prahy Josef Pátek (ODS) obyvatele večer na facebooku vyzval, aby nevětrali.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý neboli zvláštní, vyhlašovaný při mimořádných situacích.

Video  Požár skladovacích hal v obci Záryby u Prahy  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

jonn ( 23. srpna 2022 09:20 )

To je speciální operace ruských partyzánů. Nějak se jim tady daří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání