Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Zápech u Prahy hořela hala: Škoda se vyšplhala až na 100 milionů!

Aktualizováno -
3. července 2022
09:17
Autor: ČTK - 
1. července 2022
21:49

Hasiči likvidují následky rozsáhlého požáru haly v Zápech u Prahy už 36 hodin. V noci na neděli našli skryté ohnisko požáru, v neděli v 6:30 snížili stupeň poplachu na první. Několik hasičů stále čistí okolí haly. Hala s autodíly začala hořet v pátek před 20:00, byly v ní i oleje a plynové lahve. Škodu odhadl majitel společnosti AD Partner na 100 milionů korun, řekla mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

 "V noci hasiči našli skryté ohnisko požáru, mohlo dojít k redukci sil a nasazených prostředků. Záchranný útvar hasičů ukončil na místě svou činnost, ale stále tam zůstávají jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří po demolici čistí okolí shořelé haly," řekla Zemanová.

Příčiny požáru začnou kriminalisté vyšetřovat, až skončí práce hasičů. "Policie je na místě, částečné ohledání jsme v sobotu provedli a je zdokumentováno dronem, ale teprve po dohašení bude moci na místo vstoupit policejní psovod se speciálně vycvičeným psem a můžeme začít dělat další kroky," řekla v neděli policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

V době nejvyššího stupně v noci z pátku na sobotu bylo na místě zhruba 110 hasičů. V Zápech zřídili provizorní čerpací stanici. Byl vyhlášen nejvyšší, čtvrtý stupeň poplachu, který hasiči snížili v sobotu před 02:30 na druhý. Statik doporučil stržení budovy.

Čtvrtý stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek. Při hašení v Zápech bylo nasazeno 30 vozidel a 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhaly i pražské. Chemická jednotka hasičů z Kamenice na místě monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili.

Hasiči evakuovali pět lidí a domácí zvířata z okolních obytných domů.

 

 

Video  Požár haly v Zápech u Prahy  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

yarda ( 2. července 2022 05:55 )

Ty haly u nás hoří nějak často. Kolik benzínových a naftových aut a jak dlouho by muselo jezdit, aby vyprodukovalo stejné množství škodlivin? Neměla by Evropská Unie zakázat požáry hal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání