Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Dyníně hořel elektromobil: Pro hasiče to byla premiéra

Autor: VaB - 
28. června 2022
15:18

Jihočeští hasiči mají za sebou vůbec první hašení elektromobilu. Ten vzplál v garáži rodinného domu v Dyníně, když majitel vůz dobíjel. Hašení automobilů na baterie je pro hasiče komplikované, většinou se musí naložit do speciálního kontejneru a kompletně ponořit do vody.

K požáru došlo v pondělí dvacet minut před pátou ranní, do Dynína okamžitě vyjelo několik jednotek hasičů. Požár mezitím ohlásili ještě další tři obyvatelé s tím, že hoří garáž, ve které je auto a motorka.

„Když hasiči provedli prvotní průzkum na místě požáru, velitel zásahu podal upřesňující zprávu. Potvrdil požár elektromobilu uvnitř garáže, která je stavebně přímo napojená na rodinný dům. V době příjezdu první jednotky majitel domu vypnul celý dům od přívodu elektrického proudu,“ popsali hasiči.

Zhruba ve čtvrt na šest se jim požár podařilo lokalizovat, ale ještě neměli zcela vyhráno. Automobil museli vytáhnout z garáže ven na volné prostranství, kde začali s dohašováním. Nakonec pomocí jeřábu vůz vyzvedli do vzduchu a zespodu hasili baterie.

„Jelikož se jednalo o automobil s elektrickým pohonem, vyžádal si velitel zásahu na místo další posilovou jednotku, a to speciální kontejner určený právě na hašení elektromobilů. Přes Národní operační a informační středisko HZS ČR byl povolán kontejner ze stanice Mladá Boleslav,“ dodali s tím, že kontejner nakonec nepotřebovali.

Požáry elektromobilů jsou v České republice ojedinělé a jejich likvidace je velmi komplikovaná. Pomocníkem je velký kontejner, který se napustí vodou a auto se do něj ponoří, čímž se zamezí dalšímu vzniknutí požáru. V Česku je zatím jen jeden takový kontejner – v Mladé Boleslavi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání