Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Únik neznámé látky v Jablonci: Desítky lidí v péči lékařů! Policie vyšetřuje možné obecné ohrožení

Aktualizováno -
8. června 2022
14:55
Autor: ČTK - 
7. června 2022
20:27

Po úterním úniku neznámé látky ošetřili záchranáři v Jablonci nad Nisou nakonec 37 lidí. Uvedli to hasiči. Podle policie bylo mezi nimi i devět hasičů a dva policisté. Všichni byli ale při vědomí, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Všechny postižené s dechovými obtížemi nechali záchranáři převézt na vyšetření do nemocnic v Jablonci, Liberci a Mladé Boleslavi. Hasiči pak při středečním měření zajistili na více místech stopové množství neznámé látky. Policie nyní případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Do domu se ve středu postupně začali vracet obyvatelé.

Únik neznámé dráždivé látky ve Skelné ulici oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel panelového domu v úterý kolem 19:00. „Na místě jsme ošetřili 29 obyvatel z domu, další tři jsme pak dohledali, protože se ukázalo, že v době úniku se v domě stěhovalo. Postižený byl také jeden z hasičů,“ uvedl krátce po incidentu Georgiev.

Většina byla hospitalizována preventivně

Policisté poté na twitteru uvedli, že z preventivních důvodů do nemocnic putovalo 33 lidí, mezi nimi byli dva policisté a devět hasičů. Nakonec bylo ošetřovaných celkem 37. Evakuovaní lidé zůstali podle policie v péči zdravotníků i ve středu. 

„Bylo to hlavně z preventivních důvodů k dalšímu dovyšetření. Byl mezi nimi i jeden náš záchranář," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. 

Patnáct lidí převezly sanitky do jablonecké nemocnice. „Bližší informace k jejich stavu zatím nemám. Jeden pacient leží na JIP a jeden šel na revers domů,“ uvedla v úterý mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

Patnáct lidí ošetřili i v liberecké nemocnici. „Nezjistili jsme nic, co by souviselo s nějakou otravou,“ řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Všichni podle něj zůstávají v nemocnici na pozorování. „Večer nám byli vrtulníkem preventivně dopraveny protilátky, nebylo je ale třeba nikomu podat,“ dodal.

Z pražské Všeobecné fakultní nemocnice transportovali totiž už v úterý večer policejním vrtulníkem do nemocnice v Liberci protilátky. Stav některých pacientů se měl totiž podle informací Blesku zhoršovat.  

Zajistili vzorky neznámé látky

Co bylo příčinou potíží obyvatel domu na jabloneckém sídlišti Šumava, zatím není jasné, na místo kolem 22:00 dorazila chemická laboratoř hasičů z Lázní Bohdaneč, která je vybavena pro rozšířenou detekci nebezpečných látek. Ta ovšem nic nenaměřila.

„Detekční technikou nebylo uvnitř panelového domu nic naměřeno," napsali zástupci Hasičského sboru Libereckého kraje na twitteru o situaci ve 02:30 SELČ. Dodali, že ráno v domě ve Skelné ulici provedou kontrolní měření a že dům zabezpečila policie. 

Ve středu se hasičům podařilo zajistit stopové množství neznámé látky. Vzorky budou zkoumat pracovníci chemické laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Výsledky by měly být dnes kolem 14:00 až 15:00, řekl ve středu zastupující mluvčí hasičů Jan Přerovský.

Podle Přerovského budou v měření v domě dál pokračovat. „Připravujeme se společně s laboratoří na průzkum a další podrobnější měření inkriminovaných míst," dodal. Zdroj úniku neznámé látky hasiči zatím neznají.

Případ policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení. Do domu se ve středu začali vracet jeho obyvatelé, asistovali jim při tom policisté i specialisté hasičů, kteří prověřovali, zda v bytě není nebezpečná koncentrace nějakých látek. Sdělil to policejní mluvčí Vojtěch Robotovský.

Video  Zásah hasičů v Jablonci nad Nisou kvůli úniku neznámé látky  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

samuray ( 8. června 2022 06:53 )

Také si myslím, že za to mohou ruští agenti, kteří byli spatřeni v Plzni na Náměstí Republiky.

Lomikel ( 8. června 2022 02:43 )

Uniklá látka bude upřesněna.
Předběžně bylo zjištěno, že se jedná se o Ricin, Novičok, nebo Polonium 210. Čeká se pouze na výsledek analýzy.
Přesný údaj dodá v brzku skorogenerál Koudelka...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání