Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Radek umístil nástražný výbušný systém do auta v Přerově: Soud ho poslal za mříže na 5 let

Autor: ČTK - 
24. února 2022
10:25

Pěti lety vězení ve čtvrtek potrestal soud Radka Řípu obžalovaného z loňského výbuchu nástražného systému v autě v Přerově. Řípa byl souzen kvůli obecnému ohrožení a porušování domovní svobody. K činu se přiznal a se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud následně schválil. Státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání, rozsudek je pravomocný. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn. Po dopadení pachatele kriminalisté odkryli i jeho další trestnou činnost, které se dopustil před tímto útokem.

Auto na rušné ulici v Přerově explodovalo loni 30. srpna v 19:40. Řípa podle obžaloby na střechu vozidla umístil nástražný výbušný systém tvořený pláštěm hasicího přístroje naplněného střelným prachem. Na dálku pak systém odpálil. Kovový plášť hasicího přístroje se roztrhl a jeho fragmenty se rozletěly do okolí. V blízkosti exploze je dětský domov, jedna ze střepin narazila na parapet a rozbila květináč. V přízemí domu bylo v době výbuchu 15 dětí a dvě vychovatelky, nikomu se nic nestalo. Obyvatele domu výbuch vyděsil.

Auto patřilo majiteli přerovského sportovního obchodu. V rozhovoru loni řekl, že si důvod nedokáže vysvětlit. Řípa bydlel opodál, měl podle státního zástupce osobní problémy a jednal zkratkovitě. Podnikatel loni 30. srpna stál u domu na Sušilově ulici a opravoval schránku. Řípa k němu podle obžaloby přistoupil a snažil se s ním navázat rozhovor. Poté bez jeho souhlasu vnikl do obytného domu. Odešel až po podnikatelově výzvě, avšak na jeho adresu prohlásil, že ještě uvidí. Na podnikatelovo vozidlo poté umístil nástražný výbušný systém.

Řípa u soudu přiznal svoji vinu, k činům se doznal a omluvil se za ně. „Škodu se pokusím uhradit po propuštění z výkonu trestu,“ uvedl Řípa, který je momentálně nezaměstnaný. Motiv svého jednání nevysvětlil.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání