Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ošetřovatelka (52) zavraždila čtyři klienty ústavu: Soud ji poslal na patnáct let za mříže

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
22. prosince 2021
13:08

Německý soud ve středu uložil trest 15 let odnětí svobody bývalé zaměstnankyni ústavu pro zdravotně a mentálně postižené v Postupimi. Dvaapadesátiletá žena letos v dubnu zabila čtyři klienty střediska. Soud ji shledal vinnou také z několika pokusů o vraždu a hrubého zacházení s postiženými, uvedla agentura DPA. Proti rozsudku se může odsouzená ještě odvolat.

Podle soudního znalce žena jednala ve stavu snížené příčetnosti. Soud ji nařídil umístit do psychiatrické léčebny s ostrahou.

Případ, který šokoval německou veřejnost, se odehrál na konci dubna v komplexu, v němž jsou ubytováni zdravotně a mentálně postižení a kde je také klinika i denní stacionář pro postižené.

Soud se podle agentury DPA do velké míry ztotožnil s tvrzením obžaloby. Soudní znalec uvedl, že obžalovaná trpí poruchou osobnosti a útočila ve stavu snížené příčetnosti. Podle patologa se prokázalo, že čtyři klienti, z nichž tři byli zcela paralyzovaní, zemřeli v důsledku bodných zranění, která jim způsobila ošetřovatelka. Jedna další osoba útok přežila. Podle soudu žena naléhavě potřebuje psychiatrické léčení.

Obhajoba žádala, aby soud uznal plnou nepříčetnost obžalované. Ta se za své počínaní omluvila a projevila lítost.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání