Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojici skialpinistů smetla na Slovensku lavina: Oba zemřeli

Aktualizováno -
14. prosince 2021
14:34
Autor: ČTK - 
14. prosince 2021
13:43

Životy patrně dvou skialpinistů si vyžádala lavina ve slovenském pohoří Velká Fatra. Tělo jednoho z nich našli horští záchranáři v pondělí, kdy dvojici Slováků masa sněhu zasypala. Pátrání po druhém zdržel příchod tmy a nebezpečí pádu dalších lavin. Jeho tělo bylo nalezeno až v úterý. Jak uvedla horská služba, ani jeden ze skialpinistů neměl u sebe lavinový vyhledávač.

Lavina spadla mezi horami Krížna a Ostredok. Sníh oba skialpinisty strhl a zasypal. Ani jeden podle HZS neměl u sebe signalizační přístroj, který by urychlil jejich vyhledání v lavině.

S pátráním po zasypaných začali svědkové neštěstí a na místo postupně dorazilo několik skupin záchranářů včetně jejich kolegů z Polska, kteří vrtulníkem dopravili také zařízení na lokalizaci mobilních telefonů.

Ještě před jejich příletem se podařilo nalézt tělo šestačtyřicetiletého skialpinisty. Pátrání po druhém muži záchranáři po setmění přerušili kvůli riziku dalších lavin.

Ostatky druhého skialpinisty vyprostili z laviny až v úterý. Přibližné místo zasypaného pomohl určit přístroj na základě odrazu radiových vln od kovových součástí výstroje skialpinisty, který byl pod lavinou v hloubce zhruba 1,5 metru.

V zemi jde o první lavinové neštěstí v nynější zimní turistické sezóně, uvedla na dotaz ČTK Horská záchranná služba (HZS).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání