Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Manželé na Chrudimsku hasili požár komínu vodou: Velká chyba, slyšeli od hasičů a dostali pokutu

Požár komínu na Chrudimsku.
Požár komínu na Chrudimsku.  (Autor: HZS Pardubického kraje)
Autor: VaB - 
4. listopadu 2021
14:30

Manželům z Třibich na Chrudimsku začal hořet komín, muž vzal proto vodu a začal s požárem bojovat. Nejenom, že si tím zničil vnitřek komínu, ale manželé dostali od hasičů ještě pokutu. Nedoložili totiž doklad o kontrole čištění ani revizi.

Do obce Třibichy na Chrudimsku v úterý večer spěchaly čtyři jednotky hasičů, protože jednomu z tamních rodinných domů hořel komín. Statečný majitel se rozhodl, že s požárem začne bojovat ještě před příjezdem hasičů. Vzal proto vodu a tu začal lít na komín. To ale podle hasičů určitě neměl dělat.

„Tak se stalo, že jim komínové těleso popraskalo. Naštěstí při použití vody na likvidaci požáru nedošlo k žádnému zranění. Nyní mají zákaz komínové těleso používat do doby, než se uskuteční revize od kominíka,“ uvedli hasiči Pardubického kraje.  

Pro hasiče na místě nebyla prakticky žádná práce, majitel domu si jejich zavoláním spíš uškodil. Vysloužil si od nich totiž pokutu. „Nedoložili doklad o kontrole čištění spalinových cest ani o revizi komínového tělesa,“ vysvětlili hasiči.

Zároveň ale radí, že hasit požár komínu vodou není nikdy dobrý nápad. Může dojít buď k poškození, nebo k celkové destrukci komínu. „K hašení je možno použít písek, který je vhazován buď dvířky k vymetání komínového tělesa, nebo přímo ze střechy tělesem kouřovodu. Jak často kontrolovat a čistit komínové těleso - základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Jednou za rok je nutno nechat provést kontrolu oprávněnou osobou – kominíkem,“ uzavřeli hasiči.  

stařec ( 4. listopadu 2021 14:50 )

Nejlépe je hasit benzínem,ten to i čistí se vším všudy!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání