Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hasič popsal záchranu po pádu lanovky na Ještěd: Kabina se 14 lidmi bezmocně vlála v 15 metrech!

Autor: VaB - 
3. listopadu 2021
05:25

Tragický nedělní pád lanovky nepřežil průvodčí v jedné z kabin. Druhá se čtrnácti lidmi se zasekla ve zhruba 15metrové výšce. Mluvčí hasičů popsal, jak probíhala operace na jejich záchranu.

Bylo před druhou hodinou odpolední, když se pod Ještědem ozvala obrovská rána. Spadla lanovka, utrhlo se lano. Jedna kabinka, ve které jel průvodčí Českých drah, spadla na zem a zničila se. Muž uvnitř bohužel svým zraněním podlehl.

„Je nám velice líto, že k této tragické události došlo, a chceme vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým po našem kolegovi,“ napsali zástupci ČD. Na místo okamžitě po nehodě vyjela policie, záchranáři a hasiči.

Evakuace po laně

Bylo totiž nutné zachránit čtrnáct lidí z kabinky, jež naštěstí zůstala viset na laně a nespadla. Mluvčí hasičů David Kořínek serveru iROZHLAS popsal, jak taková záchrana probíhala. „Jel jsem se na místo zásahu podívat, kabina byla zhruba mezi 10 až 15 metry vysoko. Žebřík, který jsme použili pro záchranu dolní kabiny, v pořádku do této výšky stačil. Pak se zároveň využívalo zařízení pro evakuaci osob, které je přímo v rámci lanovky a je na to určené,“ uvedl mluvčí.

Prakticky přímo pod kabinku vyjede automobilový žebřík vybavený košem. Evakuované osoby do něj nastoupí a hasiči je pak rychle přepraví na zem. Takto mohou pokračovat praktiky donekonečna. „Zároveň ale probíhala záchrana pomocí zařízení, které je umístěno v podlaze lanovky. Tam je takový poklop a mají tam zařízení s lanem a prostředkem pro evakuaci osob,“ dodal Kořínek.

Nikdo z lidí, kteří zůstali viset v kabince, nebyl zraněn. Se všemi ale promluvili psychologové, viděli totiž pád kabinky, v níž byl průvodčí. „V zázemí horské služby byli ošetřeni a vyšetřeni našimi zaměstnanci jak z řad záchranářů, tak interventů. Pracují s nimi psychologové, protože viděli pád té kabinky,“ doplnil mluvčí záchranářů Michael Georgiev.

Policie hledá svědky

Liberečtí kriminalisté pád lanovky vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. „V souvislosti s prověřováním události žádáme svědky, kteří se nacházeli v okolí místa tragédie, případně zaznamenali pád kabiny lanové dráhy, aby se nám ozvali prostřednictvím linky 158 nebo aby navštívili kteroukoli policejní služebnu. Děkujeme,“ informoval policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Video  Spadla kabina lanovky na Ještěd: Zemřel strojvedoucí, na místě zasahují záchranáři i hasiči.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Frantisek_Koudelka ( 3. listopadu 2021 05:40 )

Uz zas pises neco o cem vis ho*no Buzianku??? Ses jen novinarska zumpa...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání