Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zklamání a strach Terezy: S odvoláním nepochodila, v Pákistánu si ještě posedí

Autor: jel - 
12. října 2021
05:30

Češka Tereza H. (25) si odpykává v pákistánské věznici více než osmiletý trest za pašování drog. Přestože si již několik let odseděla, rozsudek je stále nepravomocný. Její odvolání mělo být projednáno už mnohokrát, z nejrůznějších důvodů k tomu však obvykle nedošlo. Terezinu cestu ke svobodě zbrzdila stávka soudců i pandemie koronaviru. A řada na ni nepřišla ani tentokrát.

Peklo pro krásnou blondýnku začalo počátkem roku 2018. Při cestě z Pákistánu u ní totiž našli téměř devět kilo heroinu, které se pokusila vyvézt ze země. Později byla odsouzena k osmi letům a osmi měsícům ve vězení. Tereza však tvrdí, že je nevinná a odvoláním chce dosáhnout alespoň snížení trestu.

Má ale pořádnou smůlu. V nechvalně proslulé věznici Kot Lakhpat v Láhauru už si pěknou dobu odseděla, na její odvolací řízení však zatím nedošlo. Minulý týden soudci nestihli její odvolání projednat. Doufala, že půjde jen o malý zádrhel a její případ se soudcům dostane na stůl o týden později.

Nemoci a odročený soud

Jenže ani to nevyšlo! V pondělí 11. října totiž podle pákistánského novináře Alího Aršáda soudci Ali Báqi Nadžafí a Sarfraz Dogar projednávali případy pouze do deseti hodin. Oba měli příliš mnoho jiné práce, a tak se na Češku zase nedostalo. Její případ měl přijít na řadu jako 20., jenže k tomu nedošlo.

„Kvůli naléhavé schůzce obou soudců nebylo možné projednat všechna odvolání. Oba se zabývali pouze naléhavými případy,“ sdělil Blesku novinář s tím, že nové datum slyšení zatím není známo. „Mohu potvrdit, že soud byl dnes (11.října, pozn. red.) opět bez udání důvodu odročen,“ potvrdila mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová. Podrobnější informace však k případu neměla.

Mladá žena se tak musela vrátit do vězení. Tam Tereza nyní žije v obrovském strachu. Spoluvězeňkyně z vedlejší cely mají totiž AIDS a tuberkulózu. Z první zmíněné nemoci však Tereza strach nejspíš mít nemusí, přenáší se totiž pouze pohlavním stykem nebo krví. Tuberkulóza se však šíří vzduchem a obavy jsou tak na místě! Jakoby toho nebylo málo, Pákistán čelí i další nebezpečné nemoci. „Tereza nevychází večer ze své cely. Obává se horečky dengue,“ prozradil již dříve Aršád s tím, že během jediného dne Láhaur zaznamenal až 179 případů této nemoci. 

arbitr ( 13. října 2021 07:11 )

Proč se tisk zabývá lidským odpadem? Call-girl, působící v Asii, dovršila morální pád pokusem o propašování takového množství heroinu, který by dokázal zničit stovky životů. Zcela chápu, pokud soud uloží podobným delikventům nejvyšší trest.

bullshit ( 12. října 2021 20:12 )

Může se stát, že při odvolání jí dají větší flastr. To není vyloučeno. Možná by se na to měla vybodnout, má kus za sebou a asi to přežije. Kdyby makala v Lidlu nebo Kaufu tak se jí to nestalo.

bullshit ( 12. října 2021 20:10 )

...přesně to si říkám, když v TV říkají že "svoji vinu odmítají". Taky jsem si říkal, že se ještě nestalo aby obviněný řekl: "Pane redaktore, chytl jste mne teď na švestkách, jsem vinen"...

bullshit ( 12. října 2021 20:08 )

Peklo pro krásnou blondýnku - spíše peklo pro konzumenty svinstva, kdyby jí to vyšlo.

kakamilek ( 12. října 2021 12:26 )

Na co ty aresty my vlastně máme. Za svůj dlouhý život, jsem ještě neslišel odsouzeného co by řekl "ano jsem vinen".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání