Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šest mrtvých v anglickém Plymouthu: Střelec Jake Davison (†22) se po masakru zastřelil

Aktualizováno -
13. srpna 2021
18:30
Autor: VaB, ČTK, ran - 
12. srpna 2021
22:38

Střelba v anglickém Plymouthu si vyžádala několik mrtvých. Útočník – 22letý Jake Davison – se podle policie po vraždách zastřelil. K masakru měl použít opakovací pušku. Politici vyzývají místní obyvatele k obezřetnosti. Na místě zasahovalo několik vrtulníků. 

Hromadná střelba v anglickém městě Plymouth si ve čtvrtek večer vyžádala životy šesti lidí včetně útočníka. Podle policie střílel 22letý Jake Davison, a to opakovací puškou. Byl držitelem zbrojního pasu.

Na místě zasahovalo množství policejních a záchranných vozů i vrtulníků.

Britská policie oznámila, že střelbu nevyšetřuje jako terorismus. „Nyní nevíme o žádném motivu, bude to předmětem vyšetřování,“ řekl Shaun Sawyer, policejní šéf hrabství Devon a Cornwall. 

Incident se odehrál krátce po šesté hodině večerní místního času (19:00 SELČ) ve čtvrti Keyham v Plymouthu na jihozápadě Anglie. Policie hrabství Devon a Cornwall potvrdila, že pět lidí – dvě ženy a tři muži včetně útočníka – zemřelo na místě. Další žena podle policie svým zraněním podlehla po převozu do nemocnice. Místní konzervativní poslanec Johny Mercer ho na twitteru popsal jako „závažný a tragický“, nikoliv však spojený s terorismem. Dodal, že podezřelý není na útěku.

Šílenství trvalo několik minut

Policie byla podle policejního šéfa Sawyera přivolána na adresu, kde Davison zabil ženu (†51), kterou znal z domu. Pak vyběhl ven a okamžitě zastřelil holčičku (†3) spolu s jejím příbuzným (†43), načež těžce postřelil další dva kolemjdoucí.

Následně vběhl do parku, kde zabil dalšího muže, než před příjezdem strážníků obrátil zbraň proti sobě. Řádění střelce se celé odehrálo během několika málo minut.

Neschopný navázat sexuální vztah?

Britská média přiřadila útočníka k takzvané „incel scéně“, která spojuje osoby neschopné navázat sexuální vztah. Výraz je zkratkou anglického spojení „involuntary celibate“, tedy nedobrovolný celibát. Lidé z této komunity si v sobě mohou vypěstovat nenávist vůči ženám či sexuálně aktivním mužům.

Někteří kriminalisté řadí k této subkultuře také norského masového vraha Anderse Breivika a atentátníky z novozélandského Christchurche a německého Halle, uveda agentura DPA.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová vyjádřila soustrast pozůstalým. „Incident v Plymouthu je šokující,“ napsala na twitteru s tím, že myslí na ty, jež tragédie zasáhla. Obyvatele vyzvala k zachování klidu. 

pfoto1 ( 13. srpna 2021 22:48 )

Je to běloch a jeho záběry byly v televizi. Možná proto tohoto vraha ukázali a nemluvili jenom o nějakém "psychicky nemocném mladíkovi". Spíš mě překvapuje, že šlo o legálně drženou zbraň a to v zemi, kde není ozbrojená ani policie a za zbraň se považuje i šroubovák!

obrobr ( 12. srpna 2021 23:52 )

ONI NIC NEVÍ , ALE HLAVNĚ , ŽE VÍ , ŽE TO NENÍ TERORISTICKÝ ČIN

obrobr ( 12. srpna 2021 23:51 )

TERORISMUS TO NEBYL , PROTOŽE TO BYL JENOM PSYCHICKY POSTIŽENÝ INŽENÝR Z DALEKÉ AFRIKY , ČI ASIE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání