Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kramný před 9 lety zavraždil Moniku a Klárku v Egyptě: Časová osa otřesného případu!

  • Autor: rc,jel,ČTK - 
    2. 12. 2022
    05:00

    Už devět let uběhlo od dvojnásobné vraždy, která šokovala celé Česko. Na rodinné dovolené v Egyptě zemřely Monika (†36) a Klárka (†8) Kramné. Češky zemřely 30. července 2013 v hotelovém resortu Titanic Palace v egyptské Hurghadě. Za jejich vraždy byl později pravomocně odsouzen manžel Moniky a otec Klárky Petr Kramný (44), který od počátku odmítal, že by měl s jejich smrtí cokoliv společného, a nadále usiluje o obnovu procesu.

  • 1.Telefonát na pojišťovnu

    Monika a Klárka Monika a Klárka | Archiv Blesku

    Měla to být pohodová rodinná dovolená. V létě roku 2013 odletěla rodina Kramných do Egypta, aby tam prožila radostné chvíle. Zájezd se však změnil v tragédii v noci z 29. na 30. červenec, kdy v hotelovém pokoji zemřely Monika a Klárka. Podle výpovědi Petra Kramného všem bylo celý den špatně. Osudný večer měl jít Kramný do koupelny a manželku s dcerkou nechat v pokoji.

    Po návratu si údajně lehl do postele a usnul. Později zjistil, že jsou mrtvé. „Zjistil jsem nejdříve, že je dcera mrtvá. Když jsem na ni sáhl, byla celá ledová. Okamžitě jsem rozsvítil světlo a zjistil jsem, že je celá flekatá, fialová, takže jsem ji začal oživovat,“ uvedl tehdy podle informací Tn.cz Petr s tím, že křičel na manželku, která taktéž bezvládně ležela na posteli.

    Hotel v Egyptě. Hotel v Egyptě. | archiv Blesku

    Volal proto o pomoc na hotelovou recepci a rovněž telefonicky kontaktoval českou pojišťovnu s tím, že dcerka a manželka jsou mrtvé, co má dělat. „Dobrý den, Kramný u telefonu. Stala se mi taková věc… Jsem v Egyptu na dovolené a před chviličkou jsem vstal a zjistil jsem, že má manželka s dcerou jsou mrtvý… Že umřely ve spánku. Co mám dělat dál? Mám u vás pojištění,“ měl říci tehdy do telefonu podle přepisu telefonátu, který zveřejnil spolek Šalamoun.

    Případu se ujala egyptská policie, jejíž první vyšetřovací verze byla, že se Češky otrávily jídlem. Kramnému byl kvůli pokračujícímu vyšetření zabaven pas, aby se nemohl vrátit do rodné země. Zatímco pobýval v Egyptě, poskytoval rozhovory médiím. Brzy však začalo vycházet najevo, že Kramného verze o tom, že rodina se otrávila jídlem, nesedí.

    Kramný a poslední chvíle s dcerkou Klárkou. Kramný a poslední chvíle s dcerkou Klárkou. | Foto: archiv Blesku

    V Egyptě provedli pitvu těl, která ukázala, že žaludky obou obětí byly rozleptány silnou dávkou kyanidu draselného. „Na 60 procent je za tím vražda, z níž je podezřelý právě manžel,“ uvedla tehdy pro Lidové noviny egyptská policie. Ostatky Moniky a Kláry byly později převezeny zpět do České republiky. Odborníci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě-Porubě provedli další pitvu.

    Kramný mezitím z Egypta českým médiím poskytl fotografii z dovolené. Na veřejnost se dostaly i fotografie pokoje, v němž zemřela jeho manželka i dcera. Kvůli probíhajícímu vyšetřování se nemohl zúčastnit osobně pohřbu Moniky a Klárky, který proběhl 14. srpna v Karviné. Poslední rozloučení sledoval přes internet z Egypta.

  • 2.První podezření

     
    Petr Kramný Petr Kramný | Karel Kopáč

    Do Čech se vrátil až v říjnu po třech měsících strávených v Egyptě. V lednu roku 2014 podstoupil detektor lži. „Zazněla otázka, jestli má Petr nějaký přímý podíl na smrti rodiny. Jeho odpověď „ne“ vyhodnotil jako lživou,“ prozradil tehdy zdroj Blesku. V únoru ho Okresní soud v Karviné vzal do vazby.

    Vyšetřování moravskoslezští kriminalisté uzavřeli v dubnu roku 2015 s tím, že Klárka s Monikou zemřeli po zásahu elektrickým proudem. Nebylo však jasné, co mohl mít Kramný za motiv k vraždě své rodiny. S Monikou údajně měli mít dlouhodobé problémy v manželství. Další verzí bylo, že Klárka zemřela nedopatřením, když se mamince pokoušela pomoci.

  • 3.Podivná smrt Moniky a Klárky

    Hroby Moniky (†36) a Klárky (†8) Kramných. Hroby Moniky (†36) a Klárky (†8) Kramných. | Blesk.cz - Karel Janeček

    Kramný si po smrti své rodiny počínal skutečně podivně. Jeho rozpory ve výpovědích a nezvyklé jednání později v roce 2016 použil soudce Václav Čapka k odůvodnění svého rozsudku.

    Například přestože tvrdil, že všem bylo osudný den nevolno a došlo k pozvracení prostěradla, odmítl na pokoj vpustit hotelovou službu, která by ložní prádlo vyměnila.

    Po zatčení také změnil svou výpověď. Do té doby přátelům neřekl nic o tom, že by v hotelu manipulovali s nočním stolkem a že by tam ze zdi trčely nějaké dráty, o této skutečnosti začal mluvit až po zatčení.

    Redaktor Blesku Etienn Bláha byl Kramného navštívit v Egyptě a zarazilo ho, že si Kramný dal v hotelu dával colu. „Obžalovaný přitom tvrdil, že jeho rodina byla otrávena právě jakousi podivně říznutou colou,“ podivil se v roce 2016 soudce.

    A takových podivností bylo mnohem víc. Ty všechny pak byly pak použity u soudu proti Kramnému.

  • 4.Detektor lži mu zlomil vaz

    Petr Kramný Petr Kramný | Blesk - Karel Janeček

    Po vleklém procesu, při němž dokonce byli odsouzeni i dva soudní znalci za křivou výpověď, byl v lednu roku 2016 odsouzen na 28 let za mřížemi. K odsouzení dopomohl telefonát na pojišťovnu z Egypta, výpověď na detektoru lži i telefonát s jeho přítelem, v němž mu měl říci, že mu to v tom Egyptě vyšlo.

    „Do obrazce osoby hluboce zasažené a překvapené smrtí svých nejbližších rovněž nezapadá zjištění, že obžalovaný ihned poté volá prvně matce do ČR, ptá se jí, co má dělat, přičemž sám následně kromě zabušení na dveře vedlejšího pokoje a požádání o pomoc nedělá nic, naopak vzápětí klidně volá na asistenční linku Allianz pojišťovny, má připravené smlouvy, plynule komunikuje s operátorkou, sděluje požadované údaje atd.,“ uvedla v rozsudku tehdy soudkyně Renata Gilová.

  • 5.Další podivné chování

    Jiří Kajínek Jiří Kajínek | T. Tran, archiv Blesku

    Se svými spoluvězni o svém případě prý nehovoří. Důvodem prý je, že nikdy neví, s kým vlastně mluví. Jeden z nejslavnějších českých vězňů, Jiří Kajínek, jenž se dočkal prezidentské milosti, uvedl, že spolu kdysi ve věznici mluvili.

    Kramný za Kájínkem prý přišel a ptal se ho, co si myslí o jeho případu. „Já jsem tam tenkrát řekl: ‚Víš jako, ty musíš bejt hrozně naštvanej člověk.‘ On na mě tak kouká a říká ‚Proč myslíš?‘ A já říkám: ‚No, oni tě teď odsoudili za dvojnásobnou vraždu těch blízkých lidí a odsoudili tě za to, žes je zavraždil elektrickým proudem a tys je elektrickým proudem nezavraždil, ale tys je otrávil. Takže musíš bejt strašně naštvanej, že oni tě odsuzujou za něco, cos neudělal, přestože já si myslím, žes je stejně zabil.‘“ popsal v minulosti Kajínek.

     „Já o něm nic zlého říkat nebudu. Když tu byl, chodili jsme spolu dost často na vycházky. Nemohl jsem mu nikdy říct, že jsem něco holkám udělal, protože to není pravda,“ popřel své údajné přiznání Kramný.

  • 6.Odsouzení

    Obhájkyně Jana Rejžková řekla, že vraždit musel Kramný, nebo Monika Obhájkyně Jana Rejžková řekla, že vraždit musel Kramný, nebo Monika | Foto Blesk - Daniel Černovský

    Kramný stále bojuje za očištění a tvrdí, že je nevinný. Loni prostřednictvím své obhájkyně Jany Rejžkové podal žádost o obnovu procesu, ale ta byla tehdy náhle stažena. „Návrh jsme vzali zpět, ale bude podán později. Kvůli vypracování dodatků ke znaleckým posudkům,“ řekla před časem k důvodům advokátka.

    Možným důvodem však patrně byla i očekávaná novela trestního zákona, která vstoupila v platnost počátkem roku 2022. Podle ní nesmí o případné obnově procesu rozhodovat senát, který vedl původní proces a vydal rozsudek.

    Kramného advokátka advokátka Jana Rejžková nyní podala žádost o obnovu procesu, k ní se připojila i Kramného matka. Součástí návrhu jsou tři nové znalecké posudky, které si nechala vypracovat obhajoba.

    Podle obhájkyně Kramného posudky vylučují elektřinu jako příčinu smrti, obhajoba od začátku procesu trvá na otravě. Znalci budou vypovídat v úterý a ve čtvrtek.

    Všechny posudky obhájkyně předkládá senátu ve prospěch odsouzeného. Jde o posudky zabývající se například patologií ve vztahu ke kardiologii, biomechanikou či elektřinou.

  • 7.Ve vězení s Kajínkem

    Video  Petr Kramný – Chladnokrevná vražda manželky a dcery v egyptském hotelovém pokoji?  - Videohub
    Odemknout video

hulmihosoudruhu ( 3. prosince 2022 09:28 )

Máš pravdu, soudruhu, moje matka jako pracovnice na KV KSČ samozřejmě obětovala komoušům nejen své pracovní úsilí, ale i tělo, na kterém soudruzi po těžké práci nacházeli úlevu a proto těžko hledat otce. To nebylo jen šoupání nohama.

hulmihosoudruhu ( 2. prosince 2022 18:56 )

Děláš čest svému nicku. Nelíbí se - popravit. Přeje si to vedoucí partaj KSČ - popravit.
Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!
Vražděním ukrajinských dětí za světový mír!
Čest práci!

Gretka ( 2. prosince 2022 18:48 )

Ano, volal prý matce a ta mu ŕekla ať volá pojišťovnu co má dělat, určitě ne k vuli penězům, nic nejde dokázat .

deratizater ( 2. prosince 2022 17:21 )

nepřiznal se k vraždě a přímé důkazy nejsou ,a nepřímé důkazy se dají lehce zpochybnit a tak by měla platit presumce neviny. Podle ksichtu obviněného a osobních pocitů soudce nelze vynášet rozsudky.

deratizater ( 2. prosince 2022 17:14 )

ty zmateční chyby které dělal Kramný po jejich smrti ho ale neusvědčují z vraždy elektrickým proudem jelikož policajti v Egyptě nenašli žádný přímý ani nepřímý důkaz či nástroj který by ukazoval na vraždu el.proudem, například upravený kabel od stolní lampičky a ani to nebylo uvedeno v pitevním protokolu že zemřely po zásahu el.proudem.Jeho obhájkyně paní Rejžková je přesvědčena o jeho nevině a soudním pochybení jinak by se na něho vyprdla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání