Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Historický moment pro dobrovolné hasiče: Poprvé mají v čele ženu

Autor: DH - 
12. července 2021
14:58

Vůbec poprvé v historii Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska má toto tradiční uskupení v čele ženu. Delegáti na 6. sjezdu zvolili starostkou Moniku Němečkovou, která tak jako první žena povede největší zájmovou organizaci v České republice. Nově zvoleno bylo i kompletní vedení dobrovolných hasičů.  

Monika Němečková předstoupila před 350 delegátů jako jediná uchazečka o funkci starostky. Zbylí tři kandidáti, kteří byli v nominaci, odstoupili ještě před samotným sjezdem. Němečková ve volbě získala 270 z 332 hlasů.

Němečková je členkou sboru dobrovolných hasičů v Pískové Lhotě nedaleko Nymburka ve Středočeském kraji. Na nejvyšším postu vystřídá Jana Slámečku, který svoji funkci zastával od roku 2018, kdy zemřel dlouholetý starosta spolku Karel Richter. Společně s Němečkovou delegáti zvolili i šest místostarostů.

SH ČMS má v současnosti 363 928 členů v celkem 7651 sborech po celé České republice. Organizace se přitom hojně věnuje dětem a dospívajícím, kterých je nyní zapsáno více než 63 tisíc. Hlavní prací dobrovolných hasičů je pak asistence a pomoc při různých mimořádných událostech. V rámci takzvaných jednotek požární ochrany je zapojeno téměř 70 tisíc členů v 6426 jednotkách.

Čísla jasně říkají, že Sdružení hasičů je největší spolek působící v rámci požární ochrany. „Zároveň se SH ČMS podílí na výchově nastupující mladé generace, její mládežnická sekce je nejpočetnější českou organizací pracující s mládeží. V mnoha obcích mají sbory dobrovolných hasičů nedocenitelnou úlohu při udržování společenského a kulturního života,“ uvedl člen tiskového oddělení SH ČMS Ondřej Vojta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání