Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tornádo na Moravě nepřežil známý vinař Jan! Další přestáli řádění víru se zraněními

Aktualizováno -
26. června 2021
15:49
Autor: ČTK, rix - 
26. června 2021
10:42

Jako by nestačila materiální spoušť, zničené domy, majetek, rozmetaná úroda, vinice vyrvané z kořenů. Jednou z pěti obětí šíleného tornáda na jihu Moravy je také známý vinař Jan z Moravské Nové Vsi. Živel se prohnal místními vinicemi kolem Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužic a Mikulčic. Své vinohrady zde měli profesionálové, ale i drobní vinaři. Další pracovníci zdejších vinic utrpěli zranění.

V zóně tornáda jsou zničené i sklepy s vybavením. Je to obrovská katastrofa pro mnoho jednotlivých vinařů, řekl v sobotu ČTK prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Jeden významný vinař zemřel, další utrpěli zranění, doplnil Nyitray bez dalších podrobností.

Podle zjištění Blesku je mezi oběťmi známý vinař Jan z Moravské Nové Vsi. Blesku úmrtí muže, proslulého svými kabernety, potvrdily dva nezávislé zdroje z obce. „Je to taková hrůza, že si to ani nechci připomínat nebo o tom mluvit,“ řekla žena ze sousedství.

„V místě, kterým prošlo, vytrhalo i kořeny, zničilo totálně vedení vinohradu. Mnozí ani ještě ve svém vinohradu nebyli, protože mají větší problém… nemají barák. Na ministerstvo jsem hlásil, že momentálně se lidé snaží zachránit své základní životní potřeby a hodnoty, ale situace je jasná. Vinohrady jsou rozsáhle poničené,“ uvedl pro Lidovky prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Rozsah škod podle něj bude znám, až se situace stabilizuje.

Vinaři podle něj neměli svůj majetek pojištěný. „Momentálně jsou pojistky tak drahé, že je mnoho vinařů nevyužívá. Zdražily kvůli tomu, jak postupem času přicházely jednotlivé pohromy, od špačků přes krupobití po silné mrazy. To pojistky hodně zdražilo. Velké firmy nějakou formu pojištění mají, ale pro většinu je nedostupné,“ dodal.

Na sociálních sítích se zvedla vlna solidarity. Lidem není osud vinařů lhostejný a ve velkém tak nakupují víno do zásoby, aby alespoň trochu pracovníkům pomohli. „Přátelé, pojďme v těchto těžkých chvílích podpořit vinaře z nejvíce zasažených oblastí, a to koupí vína od některého místního vinaře,“ uvádí na facebooku.

Video  Tornádo v Lužicích na Hodonínsku  - Facebook/Eric Nopest
Video se připravuje ...

mak ( 26. června 2021 17:38 )

Známý vinař Jan nemá příjmení?

mim33 ( 26. června 2021 15:07 )

Odklidí trosky a opět nasednou do svých automobilů. A pak se budou divit při dalším neštěstí kvůli změnám klimatu...

frantacizek ( 26. června 2021 12:59 )

tož toto je neštěstí..nejen ti mrtví,ale aj ta réva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání