Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čápice trýznila v přímém přenosu své mládě! Lidé volali o pomoc: Nebohé ptáče ale matčiny útoky nepřežilo

Aktualizováno -
29. června 2021
13:48
Autor: rix - 
26. června 2021
12:09

Velkou vlnu rozhořčení vyvolala na internetu situace v čapím hnízdě na ZŠ Osek na Rokycansku. Lidé tam v přímém přenosu sledovali, jak čapí samice trýzní jedno z mláďat. Nebohému ptáčeti dokonce tekla krev! Záchranná stanice v Rokycanech ale po mnoha apelech prý nechtěla v případu zakročit. Chování čápa je údajně normální. Ptáče útoky své matky nakonec nepřežilo

Lidé jsou především znepokojeni z přístupu zmíněné záchranné stanice. I když milovníci přírody vyslali nespočet žádostí, aby bylo ptáčeti pomoženo, stanice v Rokycanech nechtěla k případu vyjet. „Když jsem se tedy ptala na to, že se budeme třeba 2 dny dívat na to, jak tam malý umírá, odpověď byla, že ano, budeme se na to dívat,“ uvedla na facebooku správkyně skupiny o čapím hnízdě. Na přenos, kde matka zabíjí své mládě, se koukaly i děti.

„Ztratila jsem veškerou iluzi o tom, jak fungují ZS, asi jsem si mylně myslela, že mají zachraňovat, jen teď nevím koho a jak tedy vyhodnocují, koho zachránit a koho ne,“ zoufala si na sociálních sítích správkyně skupiny Čapí hnízdo na ZŠ Osek u Rokycan.

Mládě už mezitím bylo na pokraji sil a krvácelo. „Tohle si přeci nezaslouží nikdo, to je týrání zvířete a neochota pomoci, a to vše za živého vysílání na YouTube, vyjádřil se jeden z přihlížejících. Odborníci z řad ornitologů ale mírní vášně a radí nezasahovat. Chování matky je prý přirozené.

Matčiny útoky mladý čáp nepřežil

Ptáče nakonec v sobotu zraněním způsobeným jeho matkou podlehlo. „Tolik jsem mu držela palce. Měla jsem radost, když jsem ráno viděla, jak se snaží. A pak přišla ta hrozná chvíle, když ho jeho máma zamordovala, nemůžu..“ ozývají se zdrcení lidé na Facebooku. 

„Já malinkému říkala tučňáček, jak se vždycky na těch nožičkách kolíbal. Mám pár foteček na památku,“ vzpomínají na čapí miminko jeho obdivovatelé.

„Náš d'Artagnane, Klapálku, Bojovníku,“ jeho fanoušci dali svému miláčkovi spoustu jmen. „Odpusť nám lidem, že jsme selhali a nestihli to,“ poukazovali lidé na to, že chystali vlastními silami ptáče zachránit. „Nikdy nezapomeneme, byl jsi obrovský frajer,“ loučili se. 

Jedná se o normální chování

„Jde o zcela normální chování, kterému se říká infanticida a ke kterému dochází čas od času u mnoha druhů ptáků, včetně čápů. Rodiče tak odstraňují slabé potomky, když nemají dostatek potravy, anebo mají nějakou vývojovou vadu,“ uvedl pro Blesk Jan Grünwald.

Podle něj není přípustné, aby se někdo pokoušel mláděti pomoci. „Je naprosto v pořádku, že s tím stanice nic nedělá, naopak by bylo špatně cokoli jiného,“ dodává s tím, že pokud by se někdo pokusil na komín vylézt, mláďata by se mohla leknout a z hnízda vyskočit. Zároveň radí, že je pro ochranu čápů mnohem důležitější podporovat rozmanitou a zdravou krajinu. „V tomto případě není lidský zásah namístě,“ upozornil.

zombie ( 30. června 2021 12:55 )

Hlavně se tenhle případ měl natočit a dát do TV. K tomu pěkně vyjádření těch tzv. odborníků co za tím stáli, aby byli vidět na kameře. Jenže oni se neukážou, jen budou anonymně sepisovat svá bludná stanoviska .

zombie ( 30. června 2021 12:39 )

hejpockej: Přesně tak. Kdyby jsme měli přestat zasahovat do přírody, tak nebudeme stavět hnízda a rozvěšovat budky, v zimě přikrmovat ptáky a zvěř, zachraňovat přimrzlé labutě a topící se zvířata a spoustu jiných...Ať si příroda všemocná poradí a přežijí jen ti nejsilnější jedinci.

zombie ( 30. června 2021 12:20 )

Pepa Procházka: Největší chybou opravdu bylo online vysílání až do konce. Co si odborníci mysleli, že lidem se ten sadismus na hnízdě bude líbit? Zas tak otrlý národ snad nejsme. Zasáhnout se mělo už i proto, že čápice není normální, ale to už se tu všechno o ní psalo.

zombie ( 30. června 2021 10:11 )

5459497: Vy to pořád nechcete pochopit a oháníte se přírodou, protože jste to celé nesledoval. Tohle konkrétní mládě mělo velké sympatie lidí proto, protože to byl velký bojovník. Byl bez vady, bystrý a rval se o jídlo i život. Proto si zasloužil žít a ne skončit tou nejhorší smrtí. Ať si odborníci apod. sepisují a vydávají tisíce prohlášení, lidé viděli co viděli a svůj názor na to nikdy nezmění. Podívejte se třeba do Polska. Tam se něco takového nestává, pomáhají všem čapíkům přežít i těm vyhozeným, jsou to lidé se srdcem na správném místě, ale česká nátura je bohužel jiná.

binddy ( 30. června 2021 04:36 )

On nebyl narozený jako poslední,takže žádný mrňous, to mládě,co se narodilo poslední,to zabila ta čápice,taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání