Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Plameny sužovaly Národní park České Švýcarsko: Hasiči požár zkrotili, způsobil ho zřejmě člověk

Aktualizováno -
19. června 2021
19:35
Autor: rc, ČTK - 
18. června 2021
23:27

Až čtrnáct jednotek hasičů zasahovalo v pátek v Jetřichovicích na Děčínsku, kde hořelo přibližně na čtyřech hektarech lesa Národního parku České Švýcarsko. Večer velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu. Na místo byl povolán také policejní vrtulník. V noci se oheň podařilo dostat pod kontrolu. 

„Ohořelé stromy hrozí pádem a ztěžují pohyb jednotek. Zásah komplikuje těžký terén a vysoké teploty,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Vlacháč. Požár, který zasáhl oblíbenou destinaci turistů a pýchu Česka Národní park České Švýcarsko, hasilo až čtrnáct jednotek hasičů. Podle informací zpravodajského webu irozhlas.cz byli na místě jak české, tak v rámci příhraniční spolupráce i německé jednotky.

Plameny devastovaly les několik hodin. „Vzhledem k tomu, že požár stále není lokalizován, budou se do nočních hodin provádět hasební práce,“ uvedl mluvčí hasičů pro výše zmíněný zpravodajský web a dodal, že v sobotu bude probíhat dohašování, což se také stalo a hasiči se ráno na místo vrátili.

V noci z pátka na sobotu se hasičům podařilo požár dostat pod kontrolu a zásah mohl být kolem 22:00 bez nebezpečí přerušen. Od sobotního rána se pak dohašovala skrytá ohniska, celou oblast bylo nutné prolévat vodou.

Odpoledne zásah skončil. „Kolem 15:00 došlo k předání místa události zástupcům národního parku, kdy byl nařízen minimální čtyřdenní dozor pro případ, že by se objevilo nějaké skryté ohnisko,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Vlacháč. 

Příčina požáru má podle správců parku lidského původce, vzhedem k tomu, že v oblasti nebyla zaregistrována žádná bouřka ani blesky. Zástupci vedení se domnívají, že les zapálil některý nezodpovědný návštěvník. 

VIDEO: Na Vinohradském hřbitově začaly hořet túje. Požár vznikl nejspíše neobratnou manipulací se svíčkou. (16. červen 2021)

Video  Na Vinohradském hřbitově začaly hořet túje. Požár vznikl nejspíše neobratnou manipulací se svíčkou. (16. červen 2021)  - HZS Praha
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání