Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nebezpečí číhající u pobřeží Chorvatska: Na Jadranu se objevily žahavé medúzy!

Autor: rc - 
20. června 2021
05:00

Pobřeží Jaderského moře milují tisíce Čechů, kteří tam míří každý rok. Ovšem letošní dovolená v Chorvatsku by se jim mohla zkomplikovat. U pobřeží se totiž objevily nebezpečné medúzy Talířovky svítivé, jejichž žahnutí způsobuje bolestivá zranění a těžko se hojí. Na místě, kde vás medúza žahne, zůstávají pigmentové skvrny a dokonce i jizvy.

Sezóna letních dovolených je v plném rozjezdu a mnoho Čechů znovu vsadí na svá oblíbená místa v Chorvatsku. Jadran se pyšní krásným pobřežím a blankytnou vodou, ovšem letošní dovolené by se pro některé turisty mohly změnit v pěkné drama. Organizace Eco Sea Association (SEA) a Centrum Červeného kříže z města Medulin v Chorvatsku totiž podle informací zpravodajského webu 24ur.com upozorňuje, že se u pobřeží objevily menší medúzy Talířovky svítivé!

Medúzy měly být zpozorovány v zátoce Velika Kolombarica. Ačkoliv medúza, která má růžová chapadla a je posypána drobnými fialovými tečkami, dosahuje délky jen zhruba 50 centimetrů, její žahnutí způsobuje velké bolesti a popáleniny. Navíc i po uzdravení zůstane postiženému památka v podobě pigmentové skvrny. Po žahnutí zůstávají i jizvy. Medúza žije až v hloubce deseti metrů. Podle informací zpravodajského webu tn.nova.cz zůstávají v ráně chapadla medúzy, která musíte odstranit, a to pomocí žiletky či kreditní karty. Použít lze i ručník. Ránu polévejte teplou slanou vodou.

VIDEO: Záhadný obrovský tvor plavající v moři

Video  Záhadný obrovský tvor plavající v moři  - Youtube.com, hudba: Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

mambet ( 20. června 2021 17:36 )

To buďte rád, drbal byste se ještě týden. Hrozně to svědí.

mambet ( 20. června 2021 17:35 )

Zažila jsem ty potvory před 35 léty ve Francii v Cannes. Je to velice nepříjemný, jeli jsme busem domu a celou cestu to hrozně svedilo. Dodnes mám na ruce vidět jizvu.

Regiojet ( 20. června 2021 13:22 )

To jsou zause žvásty, teď jsem z Chorvatska přijel, žádný medúzy nejsoup

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání