Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Odolný český turista (49) vyrazil do Alp v kraťasech a teniskách: Uvízl a dvě noci strávil na skále, batoh cestou ztratil

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, yks - 
14. června 2021
08:04

Český turista uvázl v Alpách na pomezí Německa a Rakouska na skále a strávil tam nedobrovolně dvě noci. Až v pondělí nad ránem snesl 49letého muže do údolí záchranářský vrtulník. Muž přestál dobrodružství téměř bez zranění, uvedla policie v bavorském Berchtesgadenu a současně hovořila o tom, že je to malý zázrak.

Turista si vyšel jen v teniskách a v kraťasech do hor v oblasti Hohes Brett nad údolím Bluntautal v Berchtesgadenských Alpách. Ve sněhu však nedokázal pokračovat a ve zcela provlhlé obuvi čekal na pomoc. Při nákladné záchranné akci ho v noci na pondělí vyzvedl a do údolí přepravil vrtulník.

Čech se vydal v sobotu na několikahodinovou pěší túru s jednou ženou. Když nemohl pokračovat, dvojice se rozdělila. Když se muži v neděli už nebylo možné dovolat, jeho žena věc oznámila úřadům.

Kolem 23:00 ho na skalní stěně lokalizovala termokamera rakouského vrtulníku. K vyproštění muže však bylo třeba přivolat mnichovský tým speciálně vycvičený k nočním zásahům. Dnes kolem 2:00 byla akce ukončena.

„Hraničí to téměř se zázrakem, že v této situaci a s tímto vybavením na stěně přečkal už druhou noc,“ uvedla bavorská policie v tiskové zprávě. Jak doplnil rakouský deník Salzburger Nachtrichten, muž měl na sobě košili a také péřovou bundu, batoh ovšem při neúspěšném pokusu o sestup ztratil.

Matos7 ( 14. června 2021 11:27 )

Určíte let vrtulníku zaplatí ze svého. Ma gor

Jirik-ta ( 14. června 2021 10:43 )

To nebyl obyčejný turista, ale nějaký zazobanec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání