Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Michael (†35) zemřel při nehodě elektromobilu Tesla: Mladý táta se chlubil jízdou na autopilota

Autor: DH - 
17. května 2021
20:34

Kalifornská policie šetří další havárii, ve které byl zapojen elektromobil Tesla. Při tragédii, ke které došlo před dvěma týdny, přišel o život řidič vozidla, jenž narazilo do převrácené cisterny na dálnici přibližně 80 kilometrů od Los Angeles. Vážné zranění utrpěl i další člověk. Vyšetřovatelé teď objevili videa, na kterých zesnulý řidič hojně používá kontroverzní systém Autopilot, což by mohlo pomoci k objasnění příčiny nehody.

Obětí nehody se stal pětatřicetiletý otec dvou dětí Michael Hendrickson, který přišel o život 5. května letošního roku okolo půl třetí v noci na dálnici u města Fontana v Kalifornii. Jeho vozidlo ve vysoké rychlosti narazilo do převráceného nákladního vozidla, přičemž se velmi vážně zranil i další muž, který v momentě nárazu pomáhal řidiči náklaďáku z havarovaného vozidla.

Kalifornská dálniční policie ihned po nehodě začala prošetřovat příčiny toho, proč řidič za volantem elektromobilu Tesla Model 3 naboural. Hned od začátku se pak mluvilo o vlivu, který mohl mít systém Autopilot, při kterém řidič Tesly nemusí zasahovat do řízení a vůz jede sám. Policie nejprve tuto verzi potvrzovala, nicméně později uvedla, že užívání Autopilota v době nehody zatím nebylo prokázáno.

Nové světlo do vyšetřování by teď mohla vnést řada videí na sociální síti Instagram, která jasně ukazují, že Hendrickson využíval systém autonomního řízení poměrně rád a velmi často. Dle svého účtu své auto miloval a funkce Autopilot se mu velmi líbila. „Nejlepší auto vůbec,“ psal dokonce k jednomu ze zveřejněných videí.

Handrickson byl mimo jiné také velmi aktivním členem klubu majitelů vozidel Tesla v názvem Club-SoCal, který nyní organizuje vzpomínkovou akci na mladého milovníka elektroaut. Na stránce GoFundMe teď jeho zástupci založili sbírku pro Michaelovi pozůstalé a na náklady na jeho pohřeb.

Spekulace, že za nehodou je selhání autonomního řízení automobilky Tesla, přiživila i zpráva o tom, že se nehodu zabývá i Národní správa bezpečnosti silničního provozu, pro kterou je incident z 5. května už devětadvacátým případem, ve kterém elektromobil Tesla figuruje. Jen v USA po nehodách, kde mohl hrál roli Autopilot, zahynuli 3 lidé.

Dálniční policie krátce po nehodě varovala veřejnost před tím, že řízení je činnost, která stále vyžaduje maximální soustředění řidiče, který by se měl za jízdy věnovat jen a pouze vozovce před sebou. Společnost Tesla, která před nedávnem zrušila své oddělení pro styk s veřejností, se k incidentu nevyjádřila. Ve svých příručkách nicméně Tesla uvádí, že systém Autopilot není plně autonomní a řidič tak musí věnovat pozornost řízení a měl by být připraven kdykoli zasáhnout.

Covid_19 ( 17. května 2021 22:20 )

řidič je schopen nenadálou situaci vyřešit většinou lépe než autopilot, který nemá správná čidla a nebo mu chybí řešení na tu situaci. Stačí si vzpomenou na Boeing 737 Max, vadné čidlo poslalo dvě letadla i s lidmi k zemi. Věřit jen technice se nemusí vyplatit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání