Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klenotník celebrit je obviněn z bankovního podvodu za 48 miliard: Inda vydají do vlasti

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
22:57

Británie ve čtvrtek definitivně souhlasila s vydáním indického klenotníka filmových hvězd Nirava Módího do Indie. Módí je ve své vlasti stíhán za největší bankovní podvod v dějinách země. Státem vlastněnou banku Punjab National Bank (PNB) v roce 2018 spolu s komplici údajně připravil 47,5 miliardy Kč.

O vydání informovalo britské ministerstvo vnitra, píše AFP. Britská justice o vydání rozhodla už 25. února, "dekret o extradici byl podepsán 15. dubna," uvádí vládní prohlášení. Módí má teď dva týdny na odvolání.

Hvězda Hollywoodu i Bollywoodu

Nirav Módí je členem třetí generace klenotníků; mezi jeho zákazníky patřily herečky z Hollywoodu i Bollywoodu, jako Kate Winsletová, Naomi Wattsová nebo Priyanka Chopraová. Po Módího zatčení v Londýně v březnu 2019 indické úřady vydražily jeho sbírku umění, a získaly tak do státní poklady v přepočtu více než 180 milionů korun.

Indická justice také zabavila jeho klenotnickou firmu, bankovní účty doma i v cizině a nemovitosti v Londýně a v New Yorku. Celková cena zabaveného majetku se odhaduje na více než 2,1 miliardy korun. Nirav Módí si také postavil rozlehlou luxusní rezidenci u moře nedaleko Bombaje.

Majetek klenotníka je odhadován na 39 miliard

Nacházela se však v chráněné přírodní oblasti, a tak ji úřady nechaly strhnout kvůli porušování zákonů o ochraně přírody. Před propuknutím skandálu v roce 2017 časopis Forbes odhadl Módího majetek na 1,8 miliardy dolarů (39 miliard korun), což z něj činilo 85. nejbohatšího Inda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání