Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Duda je de*il“, napsal na facebooku polský spisovatel o prezidentovi: Hrozí mu za to kriminál

Autor: ran - 
24. března 2021
21:04

Polskému spisovateli Jakubu Żulczykovi (38) hrozí 3 roky vězení za urážku prezidenta země. Nazval ho na sociálních sítích „debilem“. Żulczyk je známý a úspěšný autor, podle jeho knihy byl třeba natočen i seriál pro HBO. V češtině mu nedávno vyšla pod titulem Oslněni světlem.

Żulczykův příspěvek, kterým se obul do polského prezidenta Dudy, se objevil na facebooku v listopadu 2020. Spisovatel v něm komentoval to, jak Duda psal o tehdy právě proběhlých prezidentských volbách v USA, uvedl web veřejnoprávní stanice BBC.

Duda nastávajícímu americkému prezidentu Joeu Bidenovi před tradičním potvrzením výsledků voleb sborem volitelů na sociální síti pogratuloval k „úspěšné volební kampani“. Gratulace ke zvolení se od něj Biden v té době nedočkal.

A protože Duda ve svém příspěvku zaměnil slovo „potvrzení“ za „nominaci“, Żulczyk na facebooku později naznačil, že nejvyšší představitel země nerozumí volebnímu procesu v USA. „Studuju americkou politiku s velkým zájmem, ale o ‚nominaci prezidenta sborem volitelů‘ jsem ještě neslyšel,“ napsal. 

„Joe Biden je 46. prezident USA, Andrzej Duda je debil,“ nezdráhal se spisovatel výslovně uvést, jaký že názor má na nejvyššího ústavního činitele své země. O tom, že byl obviněn a hrozí mu 3letý trest, se dozvěděl až z médií. Po této zprávě sdílel na sociálních sítích svoji překvapenou a roztrpčenou reakci.

Żulczyk byl obžalován na základě polského zákona o urážce majestátu. Zákon už dříve posvětil i polský ústavní soud s vysvětlením, že hlava státu musí požívat náležité autority a být respektován. Zákon zapovídá nejen urážet a zesměšňovat hlavu státu, ale také třeba hanobit státní vlajku a vlajky jiných států, uvedl web BBC.    

Nedávno Żulczykovi vyšla v češtině kniha Oslněni světlem z roku 2014, podle níž vznikl úspěšný seriál pro HBO. Spisovatel má na kontě celkem osm knižních titulů, mnoho článků pro různá média a také scénář v Polsku populárního kriminálního seriálu Belfer. Žije ve Varšavě.

Video  Zeman s první dámou Ivanou v Polsku: Překonal schod, pozdravil Dudu s manželkou Agatou a poslechl si českou hymnu  - Youtube / Prezydent.pl
Video se připravuje ...

 

 

salto ( 25. března 2021 15:09 )

Tak hochu rychle požádej o politický asyl v ČR a tady můžeš nadávat a plivat na presidenta, premiéra atd. (pokud jsou ze "správné" strany) co hrdlo ráčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání