Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Unikl oprátce a teď chce z basy

Autor: Pavel Ryšlink - 
16. května 2007
02:00

Poslední český odsouzený k trestu smrti žádá o propuštění. Dvojnásobný vrah Zdeněk Vocásek dokonce v soudní síni plakal

Obrovské slzy se včera kutálely po tvářích dvojnásobného vraha Zdeňka Vocáska (46), posledního českého odsouzeného k trestu smrti. Muž, kterého Václav Havel zachránil před šibenicí, včera v soudní místnosti mírovské věznice žádal o propuštění na svobodu z doživotního trestu. Do jednací síně přišel v doprovodu eskorty vzpřímený, dokonale upraven, v čistém a nažehleném vězeňském mundúru. "Chtěl bych vám říci, že jsem za ta léta hodně přemýšlel a šel hodně do sebe," řekl ještě relativně klidným hlasem. Ten se mu však vzápětí zlomil a při všech dalších větách se zalykal pláčem. "Velice dobře si uvědomuju, co se tenkrát stalo. Je to neomluvitelné, ale snažil jsem se o osobní změnu. Myslím, že se to povedlo," snažil se přesvědčit soud. "Všeho strašně lituju. Chtěl jsem svůj život skončit, ale přes víru v boha jsem se pozvedl nahoru," tvrdil dále. V dopise, který soudu předal, dále prosil za odpuštění všechny za způsobené bolesti. Ve věznici se prý obrátil na víru a nyní je z něj jiný člověk. "Věřím, že tehdy zasáhl sám bůh a daroval mi život. Já v tom vidím zázrak z boží strany," řekl soudu Vocásek. Pokud bude podmínečně propuštěn na svobodu, chce se v rámci charitních organizací věnovat péči o nemocné a postižené. Obhájkyně Klára Slámová konstatovala, že výkon trestu byl pro Vocáska daleko intenzivnější, když muž před tím, než mu byl trest změněn na doživotí, strávil dva měsíce v cele smrti. "Dle obhajoby u něj došlo k evidentnímu polepšení," uvedla Slámová. Vocásek byl zatčen v roce 1987. Nyní uběhlo dvacet let, po nichž může žádat o podmínečné propuštění z výkonu doživotního trestu. Soud včera jednání odročil na neurčito, aby vězně mohli prozkoumat znalci z oboru psychiatrie a psychologie.


Vraždil nožem, kladivem, dokonce i šroubovákem * Poprvé se Zdeněk Vocásek pokusil vraždit v roce 1984. V domě v Kateřinské ulici v Praze nad ním bydlel alkoholik Stanislav H. (+43). Snad kvůli jeho zanedbanému zjevu mu Vocásek rozbil hlavu kladivem. Muž útok přežil, ale za pár měsíců zemřel na rakovinu. * 1. ledna 1987 Vocásek zabil bývalého veksláka Quida F. (+48). V jeho bytě v Praze ho udeřil kladivem, potom o něj rozbil dva půllitry. Pak ho několikrát bodl šroubovákem do břicha, do hrudníku a nakonec mu ho zarazil do jeho slepého oka. * Poslední Vocáskovou obětí se v dubnu 1987 stal další alkoholik Ferdinand K. (+59). Toho ubodal na jedné pražské ubytovně.
Od šibenice Vocáska dělily hodiny * Zadržen byl náhodou, když ho 5. dubna 1987 kontrolovala hlídka Veřejné bezpečnosti. Našla u něj zakrvácené věci z poslední vraždy. * 8. září 1988 byl za dvě brutální vraždy a jeden pokus vraždy odsouzen k trestu smrti. * 6. prosince 1989 dosluhující prezident Gustáv Husák zamítl žádost o milost. * Na 27. prosince byla nařízena poprava. Odložena z popudu Václava Havla, který se 29. prosince stal prezidentem. * 1990 byl trest smrti zrušen a Městský soud v Praze Vocáskovi trest změnil na doživotí. První rok si odpykal ve Valdicích. * Od 23. dubna 1991 je na Mírově. * Pokud by byl propuštěn, hodlá se postarat o nemocnou matku. Pak se chce věnovat péči o postižené. Po celou dobu, co je za mřížemi, s ním příbuzní udržují styky.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání