Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turistu (†38) v Karibiku zabil žralok: Mrtvolu našli s utrženou nohou!

Autor: jžk - 
18. prosince 2020
09:44

Tělo osmatřicetiletého francouzského turisty bylo nalezeno bez nohy u pobřeží ostrova Svatý Martin. V Karibiku, kde trávil svou dovolenou, jej zabil žralok.

Turista z Francie byl pravděpodobně zabit žralokem tygřím, když byl na dovolené na Svatém Martinu, informovaly britské noviny The Mirror. Pitva potvrdila, že muž (†38) při útoku, který je v této oblasti vzácný, přišel o nohu.

Žralok svou oběť pokousal, když ve čtvrtek 10. prosince plavala asi 500 metrů od pobřeží ostrova. „Jednalo se zřejmě o urostlého žraloka tygřího, který mohl být dlouhý tři až čtyři metry,“ uvedl generální tajemník prefektury. Po útoku zakázaly místní úřady koupání a vodní sporty až do 16. prosince, jelikož je v době dešťů zakalená voda a žraloci mají kvůli rozmazanému vidění problém s rozpoznáním kořisti.

Místní úřady nyní čekají na potvrzení, že se v místních vodách denně vyskytují žraloci, než se rozhodnou pro další kroky. Byla vytvořena vědecká monitorovací skupina, která se skládá z odborníků z Tahiti, ostrova Réunion, Spojených států a vědců z Antilles shark network. Ta by měla navrhnout postup k ochraně žraločí populace v Karibiku.

Útoky žraloků jsou v karibské oblasti extrémně vzácné, od roku 2000 zde došlo k 34 nevyprovokovaným útokům, z čehož jen čtyři incidenty byly smrtelné. Konkrétně u Svatého Martina došlo jen k jednou útoku v roce 2005, kdy bylo zaznamenáno jedno nefatální napadení žralokem.

V Karibiku ale žije více obrů z čeledi parybovitých. Žralok velrybí nebo také žralok obrovský je největším zástupcem žraloků. Obvykle dosahuje délky okolo devíti metrů. Živí se planktonem a malými rybkami, pro člověka tedy není nikterak nebezpečný.

K útokům žraloků nedochází tak výjimečně, v galerii si můžete prohlédnout fotografie z jiných případů.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání