Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Při požáru domova důchodců bez hasicího systému zemřelo 11 lidí (†57 až †80): Ředitelce hrozí vězení

Aktualizováno -
15. prosince 2020
13:54
Autor: ČTK - 
15. prosince 2020
06:25

Při požáru domova důchodců v ruském Baškirsku zemřelo 11 lidí. Malá dřevěná budova neměla žádné vybavení pro hašení ohně, informovala v úterý s odvoláním na místní ministerstvo pro mimořádné situace agentura TASS. Ředitelku zařízení zadržela policie.

Požár zachvátil jednopatrovou budovu ve vesnici Išbuldino, jež se nachází asi 1400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, v noci na úterý, kolem 3:00 místního času (23:00 SEČ). Hasičům se oheň podařilo uhasit po třech hodinách.

Ve chvíli, kdy budova vzplála, v ní bylo podle ruských médií 16 lidí. Čtyřem z nich se podařilo zachránit ještě před příchodem záchranářů. Podle Reuters přežila jedna ze zaměstnankyň zařízení, které se z budovy podařilo dostat ven tři obyvatele pečovatelského domova. U pátého zachráněného člověka zatím detaily nejsou k dispozici. Tři lidé skončili v nemocnici.

Jedenácti dalším obyvatelům se však uprchnout nepovedlo. Byly mezi nimi čtyři ženy a sedm mužů ve věku 57 až 80 let, kteří měli problémy s pohyblivostí a nemohli se rychle evakuovat, píše Reuters.

Podle agentury TASS budova o celkové ploše 72 metrů čtverečních v rozporu s předpisy nedisponovala hasičskými přístroji ani dalším protipožárním vybavením. Po příjezdu hasičů byla již celá v plamenech. „Požární hlásiče byly, systém hašení požáru nikoliv,“ řekl agentuře zdroj na ministerstvu pro mimořádné situace. Za příčinu neštěstí vyšetřovatelé předběžně stanovili neopatrné zacházení s ohněm.

Vyšetřovací výbor Ruské federace, jenž se zabývá závažnými zločiny, později oznámil, že zadržel 43letou ředitelku zařízení. Podezírá ji ze zavinění smrti z nedbalosti - konkrétně z nedodržování bezpečnostních předpisů, za což jí podle agentury Reuters hrozí až čtyři roky vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání