Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázrak 4 dny po zemětřesení: Záchranáři vytáhli z ruin živou holčičku (4)!

Autor: jel, mav - 
3. listopadu 2020
12:34

Ničivé zemětřesení zasáhlo v pátek turecké město Izmir a vyžádalo si více než sto obětí a velké množství zraněných. Záchranářům se podařilo ze sutin dostat mnoho osob. S přibývajícím časem však klesá šance na to, že je ještě někdo naživu. Přesto se ještě v úterý stal malý zázrak. Z trosek zachránili teprve čtyřletou holčičku Aydu, která přežila zavalená neuvěřitelných 91 hodin.

„Po 91 hodinách jsme byli svědky zázraku. Zachranné týmy vytáhly živou čtyřletou Aydu. Vedle velké bolesti, kterou jsme zažili, máme také tuto radostnou zprávu,“ napsal na twitter starosta Izmiru Tunc Soyer.

Záchranář, kterému se povedlo děvčátko z trosek dostat, řekl místním médiím, že při prohledávání místa zaslechl dětský křik a uviděl Aydu vedle myčky na nádobí, prý na něj zamávala a řekla mu své jméno a že je v pořádku. Když holčičku nesli do sanitky, zabalenou v termální přikrývce, lidé kolem prý tleskali a děkovali Bohu.

Dívenka byla zachráněna den poté, co se v domě zničeném zemětřesením našly živé dvě dívky, jedné bylo čtrnáct let a druhé tři roky. V noci na pondělí byla vyproštěna čtrnáctiletá Idil Şirinová, sedm hodin po ní pak také tříletá Elif Perinçeková. „Bože, tisíceré díky, vytáhli jsme naše dítě Elif z bytovky Doğanlar,“ tweetoval šéf záchranářské agentury AFAD Mehmet Güllüoğlu.

Skoro tisíc lidí utrpělo zranění, osm z nich podle BBC muselo na jednotku intenzivní péče. Hrozná tragédie si zatím vyžádala 102 životů a záchranáři stále pokračují v pátrání. K prvnímu otřesu došlo v pátek ve 14:51 místního času (12:51 českého), následovala víc než stovka o něco slabších otřesů. Šance dalších pohřbených pod troskami na přežití se rapidně snižují s každou hodinou.

Otřesy vyvolaly i malou tsunami v Egejském moři, vzedmutá voda se rozlila do ulic ostrovních a pobřežních měst. Jednoho vozíčkáře vlna srazila a utopila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání