Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak v troskách: Holčička (3) přežila v sutinách 65 hodin, brášku (7) zemětřesení zabilo

Autor: mav - 
2. listopadu 2020
11:10

Dva a půl dne přežívaly dvě děti v troskách po zemětřesení, které silně zasáhlo Izmir (Smyrnu) na tureckém pobřeží Egejského moře. Páteční otřesy o síle až 7 stupňů Richterovy škály nejméně 81 lidí zabily, včetně dvou studentů na blízkém ostrově Samos patřícím Řecku. Třetí den od otřesů naděje na vyproštění živých slábnou, ale pár dobrých zpráv přece jen přišlo.

V noci na pondělí byla vyproštěna čtrnáctiletá Idil Şirinová, sedm hodin po ní pak také tříletá Elif Perinçeková. „Bože, tisíceré díky, vytáhli jsme naše dítě Elif z bytovky Doğanlar,“ tweetoval šéf záchranářské agentury AFAD Mehmet Güllüoğlu.

Už dříve vyvázla ze zříceného osmipodlažního domu dívčina matka Seher Dereli Perinçeková a dvojčata Ezel a Elzem (10), naopak bratříček Umut (7) zraněním podlehl.

V neděli brzy ráno záchranáři vytáhli z trosek sedmdesátiletého Ahmeta Çitima. V nemocnici ho navštívil ministr zdravotnictví Fahrettin Koca a konstatoval, že se mu daří dobře.

„Otřesy byly dost silné, že člověka skoro srazily na zem,“ popsal BBC Chris Bedford, vysloužilý britský učitel žijící u Smyrny. „Když jsme s dětmi utíkali z domu, klopýtal jsem jako opilý.“

Rychlý report radnice třímilionového letoviska uvádí, že dva zničené paneláky, osmipodlažní Doğanlar a o patro vyšší Rızabey, nevyhovovaly předpisům z roku 1975, podle nichž by měly nové domy otřesům odolat. „V přízemí bylo patrné zkroucení dveří způsobené zemětřesením, podlahy obchodů jsou vyboulené, balkony prvních pater jsou viditelně deformované,“ cituje z reportu turecký list Hürriyet. Podle komentátora listu neměly domy na onom místě před třiceti lety vůbec vyrůst: „Oficiálně je to pole, mokřad. Ta obrovská budova se zhroutila jako Lego.“ Strhnout se musí dalších 26 poškozených budov.

Otřesy vyvolaly i malou tsunami v Egejském moři, vzedmutá voda se rozlila do ulic ostrovních a pobřežních měst. Jednoho vozíčkáře vlna srazila a utopila.

Skoro tisíc lidí utrpělo zranění, osm z nich podle BBC muselo na jednotku intenzivní péče. Záchranáři ve svém úsilí dál pokračují, desítky lidí se stále pohřešují. „Jsou-li naživu, máme vysokou šanci se k nim do 72 hodin dostat, dá-li Bůh,“ uvedl dříve viceprezident Fuat Oktay. K prvnímu otřesu došlo v pátek ve 14:51 místního času (12:51 českého), následovala víc než stovka o něco slabších otřesů. Šance dalších pohřbených pod troskami tak už slábnou.

Zobrazit celou diskusi