Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tureckem otřáslo zemětřesení. Lidé v panice vybíhali do ulic, kde padaly domy

Autor: ČTK, for - 
22. ledna 2020
23:24

Středně silné zemětřesení, které otřáslo budovami, dnes zasáhlo západ Turecka. Podle místních úřadů se zřítilo několik většinou opuštěných budov, které se ale už předtím nacházely ve špatném stavu. Podle agentury AP zatím nejsou zprávy o tom, že by si otřesy vycházející z hloubky 6,8 kilometrů vyžádaly větší škody či zraněné.

Zemětřesení o síle 5,4 stupně udeřilo nedaleko města Akhisar v provincii Manisa na západě Turecka. Následné otřesy dosahovaly síly 4,1 a 3,8 stupně.

Otřesy, při kterých lidé v obavách o svou bezpečnost vybíhali ven z domů, byly cítit i v okolních provinciích a také ve městech Istanbul a Izmir, uvedla soukromá televizní stanice NTV. Podle guvernéra Manisy Ahmeta Denize otřesy způsobily, že se v Akhisaru zřítilo „pět nebo šest“ opuštěných či zanedbaných budov.

Zemětřesení v Turecku nejsou ničím neobvyklým. Loni v létě zveřejnili němečtí vědci varování, že Istanbul může v budoucnu poškodit silné zemětřesení. Na základě dva a půl roku trvajícího měření napětí na zlomu mezi dvěma tektonickými deskami na dně Marmarského moře pomocí podmořských přístrojů došli vědci k závěr, že toto pnutí může způsobit otřesy o síle 7,1 až 7,4 stupně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi