Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sebastiánka (†3) hospitalizovali kvůli cukrovce, za 20 hodin zemřel: Obžalované lékařky odmítají vinu

Autor: rc - 
1. října 2020
19:19

Jeden den byl přijat do nemocnice a druhý den byl mrtvý. Soud ve slovenské Nitře začal po dlouhých třech letech projednávat případ tragického úmrtí Sebastiánka, který zemřel v nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli vysoké hladině cukru v krvi. Chlapcův stav se rychle zhoršoval a 20 hodin po hospitalizaci zemřel. Z jeho smrti je obviněn personál nemocnice. Dvě obžalované lékařky však chybu odmítají.

Soudního procesu se dočkali zdrcení rodiče malého Sebastiánka, který náhle zemřel v roce 2017 v nemocnici ve slovenské Nitře. „Jsem spokojená, že se tento soud vůbec koná. Sebastiánek tak začal boj za lepší zdravotní péči pro všechny děti,“ uvedla chlapcova máma Dominika pro slovenský deník Plus JEDEN DEŇ.

Sebastiánek byl přijat do nemocnice v Nitře v lednu onoho roku s vysokým obsahem cukru v krvi. Rodiče chlapce vzali k lékařce, která ho poslala do nemocnice. Chlapec prý nikdy neměl vážnější zdravotní problémy.

Dokonce byl měsíc před smrtí na preventivní prohlídce a všechny výsledky byly v pořádku. Nikdy podle jeho rodičů ani nebral antibiotika. Náhle ovšem tříletý chlapec skončil na jednotce intenzivní péče. Domů se už nevrátil.

 U soudu se objevila i primářka, která měla službu do tří hodin odpoledne, a podle jejích slov chlapec vypadal v pořádku. Ovšem vpodvečer přišel zvrat. Chlapcův stav se změnil k horšímu, ale zdravotní personál měl neustále ubezpečovat Dominiku, která byla v sedmém měsíci těhotenství, že je všechno v pořádku. V noci se však stav ještě zhoršil, až přestal dýchat.

Přístroje, které měly kontrolovat jeho životní funkce, však na jeho zhoršení nezareagovaly, a pokud by nebylo jeho pohotové matky, nikdo by si toho nevšiml. „Ale jak bylo možné, že mu nepípaly alarmy životních funkcí?“ táže se zdrcená Dominika, která si i s manželem změnila příjmení na Sebinkovci.

Dominika zalarmovala personál a chlapec byl převezen do Bratislavy, kde zemřel. Měl otok mozku. „Souhlasíte s darováním orgánů?“ měli se zeptat zdrcených rodičů, kteří přišli právě o syna.

Rodiče ze smrti chlapce viní lékaře, kteří podle nich zanedbali péči, navíc se k nim měli chovat hrubě. „Zdravotní sestra, u níž zemřel náš Sebastiánek, byla arogantní, drzá, nelidská, líná a hlavně neznalá své práce,“ uvedla tehdy žena pro slovenský web Topky.sk.

Po smrti chlapce se případu ujal Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, který uzavřel vyšetřování s tím, že zdravotní personál skutečně pochybil. Po třech letech od tragédie v Nitře ve středu začal soud s lékařkami, které tehdy měly službu. Svou vinu však popírají.  

frantacizek ( 2. října 2020 06:21 )

smutné.. hezký chlapeček

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání