Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podnikatel Kmeť se dostane na svobodu: Uspěl s dřívějším propuštěním

Peter Kmeť (uprostřed)
Peter Kmeť (uprostřed)  (Autor: ČTK / Kamaryt Michal)
Autor: ČTK - 
22. září 2020
12:26

Soud vyhověl žádosti podnikatele Petera Kmetě o předčasné propuštění z vězení, kde si muž odpykává tříletý trest za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga a bývalý agent Státní bezpečnosti podle soudce splnil všechny zákonné podmínky pro podmíněné propuštění a s ohledem na presumpci neviny nelze přihlížet k tomu, že čelí dalším dvěma obžalobám. Dnešní rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce si proti němu ihned podal stížnost.

Kmeť už má za sebou přes dvě třetiny trestu. „Ve výkonu trestu je poprvé a lze věřit, že zkušenost z věznice ho přiměje k tomu, aby do budoucna žil řádným životem,“ prohlásil soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Vítězslav Rašík. Kmeťovi stanovil pětiletou zkušební lhůtu, ve které musí řádným životem prokázat, že si dřívější propuštění zasloužil. 

Třiašedesátiletý Kmeť je obžalován i v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Vyšlo najevo, že se ho navíc týká i obžaloba z několikanásobné zpronevěry, která souvisí s pronájmem prostor v metru. Státní zástupce na soudce apeloval, ať muže nepouští na svobodu. „Z trestné činnosti měl nepochybně vysoké zisky. Nelze přehlédnout riziko jeho útěku, má k dispozici enormní finanční prostředky a kontakty,“ varoval.

„Vůbec nechápu, co se kolem mě děje. Já už nevím, jestli se můžu dál polepšit, už si přeju jenom důstojně zemřít. Budu dál bojovat proti bratrstvu státních zástupců a prokazovat svoji nevinu,“ reagoval Kmeť emotivně na toto varování.

Vzhledem ke stížnosti státního zástupce zatím podnikatel zůstane za mřížemi a jeho žádostí se bude zabývat ještě pražský městský soud. 

V kauze Oleo Chemical byl Kmeť potrestán za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Justice dospěla k závěru, že smlouva o poradenství mezi jeho karibskou společností Cokeville Assets (CA) a Oleem byla fiktivní a umožnila vyvedení peněz z petrochemické firmy. Akcionářům firmy tak vznikla téměř dvacetimilionová škoda. Vedle tříletého odnětí svobody uložily soudy Kmeťovi i peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun, který už zaplatil.

Kmeť vinu popírá a podal si dovolání k Nejvyššímu soudu, jenž věc doposud neprojednal. Firma CA figuruje také v případu dopravního podniku. Smlouvu totiž uzavřela i s papírnou Neograph, a to ohledně zprostředkování zakázky na výrobu jízdenek. Kmeť dříve připustil, že jeho firmě plynulo 17 haléřů z každého lístku. Odmítl ale, že by šlo o tunelování Neographu. K tvrzení obžaloby, že peníze pak přes CA putovaly k Rittigovi, se nevyjádřil. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání