Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dramatická poprava nechutného vraha v USA: Purkey se po smrtící injekci utopil na suchu

Wesley Purkey by popraven 16. července 2020 látkou, která se používá pro výrobu léků a sedativ. Lékaři tvrdí, že Purkeymu látka způsobila jedno z nejhorších utrpení, které si člověk dokáže představit.
Wesley Purkey by popraven 16. července 2020 látkou, která se používá pro výrobu léků a sedativ. Lékaři tvrdí, že Purkeymu látka způsobila jedno z nejhorších utrpení, které si člověk dokáže představit.  (Autor: Policie)
Autor: ran - 
29. srpna 2020
19:44

Látka pentobarbital prý popravovaným způsobuje nelidská muka. Minulý měsíc jí byl popraven i dvojnásobný vrah a znásilňovač Purkey, který se svých odporných činů dopustil už v roce 1998. Stal se tak druhým federálním popraveným za dlouhá léta. Pitva prokázala, že při umírání musel mít pocit, že se topí. „Jeden z nejhorším způsobů, jak umřít,“ říkají lékaři.  

16. července proběhla druhá federální poprava ve Spojených státech za posledních 17 let. Wesley Ira Purkey (†68) dostal injekcí smrtící dávku látky pentobarbital. Zločinec v roce 1998 zabil školačku Jennifer Longovou (†16). Unesl ji v dodávce, znásilnil, doma ji rozřezal motorovou pilou a její tělo částečně spálil; ostatky se nikdy nenašly.

Mary Bales (†80) umlátil kladivem k smrti. Purkey byl v roce 2004 odsouzen k trestu smrti a 16. července 2020 popraven. Podle pitevní zprávy u něj došlo k vážnému oboustrannému plicnímu edému, tedy smrtícímu otoku plic. Plíce a hrtan se mu měly při umírání naplnit tekutinou, takže musel mít pocit, jako že se topí, což se řadí k těm vůbec nejhorším zážitkům, které člověk může zažít, řekli k tomu odborníci.

Lék jako mučicí látka

Lékařka Gail Van Normanová tvrdí, že tekutina, která vnikla do plic popraveného, se může vytvořit jen tehdy, když člověk ještě žije, je tedy téměř jisté, že Purkey před smrtí trpěl jako zvíře „Z medicínského hlediska je prokázáno, že každý, kdo je popravován tímto způsobem, prožívá učiněná muka,“ prohlásila Normanová. Jestli by se něco mělo na způsobu popravování v USA změnit, neuvedla. 

Pentobarbital se používá především k výrobě léků a sedativ, není primárně určen k popravám. Podává se při nespavosti či epileptických záchvatech. Výrobci léků z humánních důvodů čím dál častěji odmítají látku poskytovat k popravám. 

Purkey byl údajně dementní. Jeho obhájci se snažili zabránit popravě s tím, že jejich klient trpí Alzheimerovou chorobou. Argumentovali, že si Purkey neuvědomuje, co a proč se děje, a proto jeho zabití porušuje americkou ústavu.

Demetní? Asi ano

Zločinec si prý před popravou jako poslední jídlo objednal svůj oblíbený koláč s pekanovými ořechy, ale řekl, že si ho nechá „na potom“ - nechápal, že pro něj už žádné potom nebude. Den před popravou prý také v televizi viděl Billa Clintona a prohlásil, že v nadcházejících prezidentských volbách ho určitě bude volit... Buď věděl víc, hrál divadlo nebo byl skutečně dementní.

Monikay ( 31. srpna 2020 10:42 )

jojo, ono to pro ty zavražděné taky nebylo nic příjemného

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání