Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šokující příběhy obětí i přeživších z Bejrútu zničeného explozí: Nebylo se kam skrýt!

Autor: V. Kynclová, K. Strnadová - 
7. srpna 2020
16:36

Hlavní ulice v centru Bejrútu jsou stále plné trosek a poškozených aut. Masivní výbuch 2750 tun dusičnanu amonného srazil už tak zoufalou zemi na kolena. Z popela bude libanonská metropole vstávat dlouho. Než se tak stane, naději a sílu jí dodávají příběhy lidí, kteří tragédii přežili.

Výbuch je stál život

Navrhl si dům, v němž zemřel. Na seznam lidí, kteří výbuch nepřežili, patří od úterý i Jean-Marc Bonfils (†50). Francouzský architekt vyhrál architektonickou cenu za obytný dům v bejrútské čtvrti Gemmayzé, ve kterém sám bydlel a kde během výbuchu i zemřel. V Libanonu pracoval na rekonstrukci budov zničených během války.

Místo změny našel smrt. O život přišel i podnikatel Nazar Najarian, který byl během výbuchu ve své kanceláři, kde následně podlehl zranění hlavy. Najarian byl aktivní v politice a pomáhal libanonským křesťanským komunitám. „Do Libanonu se vrátil, protože chtěl pomoci ke změně. Zemřel pro své hodnoty,“ vzpomínají přátelé.

Exploze ji zasáhla doma. „Naše nejhorší obavy se potvrdily,“ uvedl šéf německé diplomacie Heiko Maas ke zprávě o tom, že zaměstnankyně německé ambasády zemřela ve svém bytě v důsledku exploze. „Velmi děkuji všem, kteří stejně jako naše zesnulá kolegyně každý den po celém světě ve službách naší země nesou velká osobní rizika.“

Po 24 hodinách ji vytáhli živou

Mezi pohřešovanými byla dlouho i nejmenovaná holčička, která zůstala uvězněna pod sutinami jednoho z rozbořených domů. Z trosek jí vyčnívala pouze hlava! Vysvobození se dočkala až po 24 hodinách od výbuchu. Záchranný tým ji postupně obezřetně vyhrabával, a pak odvezl do nemocnice. Podle lékařů bude v pořádku.

Matku s dětmi smetla tlaková vlna

Neuvěřitelné štěstí měla i tato žena a její tři děti, které zrovna stály u okna a sledovaly požár v přístavu, který výbuchu předcházel. O pár vteřin později jim totiž okno vyrazila obrovská tlaková vlna a smetla je všechny k zemi. I když záběry z videa vypadají hrozivě, nikomu z nich se naštěstí nic vážného nestalo.

 

 

 

 

 

 

Jirik-ta ( 7. srpna 2020 17:13 )

větší ubožáky jsem neviděl-zabaví z lodi ledek a neví o něm nic. Kdyby věděli co to dovede uskladnili by to mimo civilizaci a nebo by to ani nezabavili. Tupouni co pomoc nezaslouží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání