Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jako Hanča a Tonča? Za svobodu unesené Silvie prý stát zaplatil přes 100 milionů!

Autor: ČTK, shp - 
14. května 2020
18:25

Pětadvacetiletá Italka Silvia Romanová, která se o víkendu vrátila z Afriky po 18měsíčním zadržování islamistickými milicemi Šabáb a která po únosu konvertovala k islámu, si vysloužila kritiku některých uživatelů sociálních sítí i krajně pravicového poslance. Její příběh až děsivě připomíná osud Češek Hanky a Tonči, které zajali islámští ozbrojenci v Pákistánu.

Dívku, kterou osvobodily tajné služby a podle médií za ni vláda zaplatila vysoké výkupné, označil ve středu v parlamentu poslanec Alessandro Pagano za „neoteroristku“, za což ho ale kritizovali i kolegové z jeho vlastní strany. Silvii Romanovou, která odjela do Afriky v roce 2018 jako humanitární pracovnice, vítali v neděli na římském letišti kromě její rodiny i premiér Giuseppe Conte či ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Italové Silvii vítali

Také mnozí Italové jí vylepili na dům v Milánu, kde žije, uvítací obrázky a přinesli jí květiny a její příběh nyní plní stránky italských novin. Na sociálních sítích se ale vůči mladé ženě, která se do vlasti vrátila zahalená jako muslimka a s rouškou, vzedmula i vlna kritiky, včetně výhrůžek smrtí. Její dům proto hlídá policie a milánská prokuratura vyšetřuje nenávistnou kampaň vůči ní na internetu.

Důvodem nenávisti některých uživatelů sociálních sítí není jen její konverze k islámu, která jí podle některých zachránila život, ale i to, že výkupné, jež vláda podle médií zaplatila milicím Šabáb, poslouží teroristům. Podle mluvčího Šabábu, jehož oslovil deník La Repubblica, milice použijí část peněz z výkupného na nákup zbraní a část na jídlo a školy v oblastech, které ovládly.

Výkupné 102 milionů korun?

Hnutí Šabáb bojuje proti vládám v zemích východní Afriky a na dobytých územích prosazuje dodržování striktního výkladu islámského práva šaría. Mluvčí Šabábu odmítl komentovat, kolik údajné výkupné od italské vlády činilo. Italská média spekulují, že to byly až čtyři miliony dolarů (téměř 102 milionů Kč). Ministr zahraničí Di Maio v úterý odmítl, že by únoscům vláda platila čtyři miliony. Podle médií osvobodily Romanovou společně italské, turecké a somálské tajné služby.

Slova poslance Pagana odsoudil ve středu i předseda italského parlamentu Roberto Fico, podle něhož jsou "slova nenávisti v poslanecké sněmovně nepřijatelná". Šéf strany Liga a exministr vnitra Matteo Salvini upozornil, že "problém není Silvia Romanová, kterou teroristé využili" k získání peněz a zbraní. "Nechme Silvii, které přeji dlouhý a šťastný život. Podívejme se na skutečného nepřítele našich dětí, Itálie, světa a svobody: fanatický, fundamentalistický islám," citovala Salviniho agentura ANSA.

Češky Hanku a Tonču také unesli

Romanovou, která po konverzi přijala jméno Ajša, někteří na sociálních sítích označili za „zrádkyni“ a divili se, „proč se vrátila“ do Evropy. Její strýc Alberto médiím řekl, že by Silvie měla být „symbolem svobodného rozhodnutí pro víru, ne cílem nenávisti“.

V zajetí ozbrojenců skončily v roce 2013 i Češky Hanka a Tonča. Vězenkyněmi byly více než dva roky. Hanka konvertovala mezitím k islámu. Také v jejich propuštění prý sehrálo roli tučné výkupné.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání