Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech s horečkou přeplaval do Rakouska: Potřeboval si prý něco zařídit

Čeští policisté hlídkují na hranicích (ilustrační foto).
Čeští policisté hlídkují na hranicích (ilustrační foto).  (Autor: Policie ČR)
Autor: yks - 
3. dubna 2020
11:07

Kuriózní případ řešili rakouští a posléze i čeští policisté. Český občan si to totiž v úterý namířil do rakouského Gmündu, a to hned vodní cestou. Strážcům zákona ale zamrzl úsměv na rtech, když mu pro jistotu změřili teplotu.

„V úterý řešili policisté z Územního odboru Jindřichův Hradec neobvyklý případ porušení nařízených vládních opatření. Rakouští policisté totiž zadrželi v Gmündu muže z České republiky, který nedovoleně překročil státní hranici směrem do Rakouska. Muže předali českým kolegům,“ uvedl na stránkách Jihočeské policie mluvčí Jiří Matzner. 

Potřeboval si něco zařídit

Policisté záhy zjistili, že zadržený Čech je známá firma, která se volně potuluje po Českých Velenicích a po okolí, a jak sám tvrdil, má bydliště nahlášené na radnici. 

„Dále zjistili, že státní hranici neoprávněně překročil mimo hraniční přechod tím, že přeplaval řeku. Muž se tak dopustil správního přestupku. Jak sám uvedl: ,Potřeboval si něco zařídit,'" popsal mluvčí.

Úsměv jim rychle zamrzl

Z poměrně banálního úředního úkonu se ale brzy stalo pořádné drama. „Při jeho kontrole však navíc policisté zjistili, že muž má teplotu přes 38 stupňů. Policisté proto kontaktovali pracovnici Krajské hygienické správy. Muž měl být izolován a čekat na odběr vzorků pro vyšetření a následně na jejich výsledek,“ popsal Matzner. 

V tu chvíli začalo jít do tuhého. Policisté z hlídky, která muže přivezla a která měla tudíž solidní šanci, že ji infikoval, nabídli podle mluvčího muži samostatnou místnost a střídali se u něho několik desítek hodin. Postarali se mu i o stravu. „Nechtěli totiž do této rizikové situace zatahovat úředníky radnice, ani další kolegy, v případě nákazy by museli všichni nastoupit karanténu. O muže se v této mimořádné situaci starali dobrovolně, muž totiž nebyl ani zadržen ani zatčen,“ vysvětlil Matzner.

Konečně po několika desítkách hodin, dorazila dobrá zpráva. „Z výsledků testů vyplynulo, že muž není nakažený,“ sdělil Matzner. I tak ale mají muži zákona za sebou dobrodružství, které jim jistě nikdo závidět nebude.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání