Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řidič formule z D4 má štěstí: Helma zabránila identifikaci, šofér vyvázl bez trestu

Autor: VaB, ČTK - 
1. dubna 2020
14:04

Kauza jedoucí formule po dálnici D4 je u konce? Správní orgán zastavil stíhání muže (45), který měl podle policie formuli řídit. Policii se nepodařilo prokázat, jestli to byl právě tento muž. Ztížila to helma, kterou na sobě šofér měl.

Video jedoucí formule po dálnici D4 na Příbramsku obletělo celou Českou republiku. Po nějaké době policie zjistila, kde formule parkuje, a na konkrétní osobu je přivedl oznamovatel. 

Řidič jel podle policejní mluvčí Moniky Schindlové ve vozidle, které nebylo technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, a ohrozil tím ostatní účastníky provozu. 

Muž (45), který měl podle policie monopost řídit, se ale k přestupku odmítl vyjádřit. Formule měla převozové značky, policie tedy vypátrala firmu, která je vydala. Podle serveru novinky.cz ale firma uvedla, že ztratili evidenční knihu. Mělo v ní být jméno člověka, který si značky převzal.

Identifikaci ztížila helma

Policisté případ předali úředníkům s tím, že formuli řídil zmíněný muž. Tehdy podezřelý se úřadu k přestupku vyjádřil s tím, že on nic nespáchal. Upozornil i na absenci důkazů a spornou právní kvalifikaci.

Správní orgán zadal antropologický posudek kriminalistickému úřadu. Neměl jiný způsob jak zjistit, zda opravdu řídil pětačtyřicetiletý muž. „Ze znaleckého posudku vyplynulo, že podklady k přestupku jsou velmi nízké kvality, a není tedy možné spolehlivě hodnotit a porovnávat antropologické znaky nezbytné k identifikaci konkrétní osoby,“ uvedl úřad v rozhodnutí. Problémem byla helma, která identifikaci ztížila.

Stíhání bylo zastaveno

Úředníci rozhodli, že není prokázáno, že řídil právě podezřelý muž (45). „Klientovi nebylo prokázáno, že by předmětné vozidlo řídil, a jeho označení policií lze spíše přisuzovat jeho místní znalosti, jelikož daná osoba je v okolí známá kladným vztahem ke sportovním vozidlům a zároveň se jedná i o bývalého policistu. Pokud si tedy vše dáme v závěru dohromady, tak policie v tomto případu vynaložila velké úsilí, ale o nějaké hospodárnosti se již asi hovořit nedá,“ uvedla Právní ochrana řidičů, která muže zastupovala. Řidiči původně hrozila pokuta až deset tisíc korun a zákaz činnosti až do jednoho roku. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání