Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trojice cizinců skupovala prý marihuanu po kilech: Specializovali se na export

Autor: ČTK - 
4. února 2020
13:27

Kriminalisté zadrželi v Luhačovicích na Zlínsku tři cizince, kteří v tuzemsku ve velkém nakupovali marihuanu a vyváželi ji mimo Českou republiku. Policie zajistila v bytě téměř deset kilogramů marihuany a stovky tisíc korun.

Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy mužům hrozí deset až 18 let vězení. Dva z nich jsou stíhání vazebně, sdělila pro ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. 

Vzhledem k trestní minulosti mužů ve věku 35, 39 a 48 let a obavě, že by mohli být ozbrojeni, povolali krajští kriminalisté k jejich zadržení zásahovou jednotku z Jihomoravského kraje. Došlo k tomu minulý týden. „Dva muže pak zadrželi policisté v bytě v Luhačovicích a jednoho ve firmě, kde pracuje. Při domovní prohlídce zajistili téměř deset kilo marihuany připravené k distribuci a finanční hotovost v řádech stovek tisíců korun,“ uvedla mluvčí.

Organizovaná skupina cizinců, občanů Evropské unie, nakupovala podle policie marihuanu ve velkém z více zdrojů. „Pravidelně ji vyvážela mimo Českou republiku, především do své rodné země, kde drogu dále distribuovala. Trojice cizinců takto s drogou obchodovala přes půl roku. Činnost této organizované skupiny, která působila na území více států, byla velmi sofistikovaná. Cizinci se při svých aktivitách a pohybu snažili být maximálně opatrní, marihuanu převáželi ve vozidlech, kde měli zřízeny prostory pro skryté převážení drogy,“ uvedla Javorková.

Dva obvinění byli podle ní ve své zemi v minulosti trestáni za loupeže, útok na veřejného činitele, podvody, padělání dokladů a také obchodování s drogami. „Vyšetřovatel podal podnět na návrh na vzetí do vazby dvou cizinců, který soudce akceptoval. Jeden z obviněných je stíhán na svobodě,“ doplnila mluvčí. Krajští kriminalisté na případu nadále pracují. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání