Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ve Vejprtech začaly úklidové práce v domově pro postižené: Co neshořelo, to zničila voda

Autor: ČTK, VaB - 
24. ledna 2020
14:29

V domově pro postižené ve Vejprtech začaly úklidové práce. Část domu je promočená od vody, zbylá je pak zničená požárem. Při požáru zemřelo v domě osm lidí. 

V domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, v němž při požáru zemřelo osm mužů, začaly v pátek úklidové práce. S úklidem se začíná v přízemí, které není požárem poničené, pouze je promočené. Po vyklizení, vyčištění a rekonstrukci v přízemí by se sem mohli vrátit první klienti, ČTK to řekl ředitel městských sociálních služeb Viktor Koláček.

„Prioritou je to přízemí. Já sám očekávám, že to bude v řádech dnů nebo týdnů. Podařilo se nám nicméně i zlepšit ty provizorní podmínky, to znamená, že nakupujeme postele, aby to provizorium mohlo být protažené i na 14 dnů,“ řekl Koláček. Uvedl, že klienti z domova Kavkaz, kde v neděli hořelo, zůstanou v jiných zařízeních ve městě. Ředitel zřejmě odmítne nabídku přemístit klienty do jiných míst v kraji.

Podle technika Jindřicha Šarlingera z firmy Belix, která zajišťuje v domě sanační práce, se do přízemí po hašení dostala voda a veškeré věci jsou promočené. „Je to i začouzené. Takže veškerý nábytek včetně oblečení se likviduje a schovávají se pouze osobní věci jako například elektronika, rádia, televize, mobily nebo fotografie,“ řekl.

Místnosti v přízemí řemeslníci následně vymalují, opraví stropy a vymění podlahy. Po rekonstrukci se klienti budou moci vrátit zpočátku alespoň do přízemí. Je tam několik pokojů, společenská místnost, kuchyň a jídelna. Horní patra se stavebně oddělí a sanační práce i rekonstrukce, například výměna oken či sádrokartonových stropů, tam budou pokračovat. Práce v patrech, kde se našlo i ohnisko požáru, mohou podle technika trvat i několik měsíců.

Podle ředitele by opravy mohly být financované zatím z pojistky. „Vše je to nyní v režii pojišťovacího makléře a uvidíme, co vše pojistka pokryje,“ řekl. Radní Ústeckého kraje ve čtvrtek schválili na pomoc Vejprtům po tragickém požáru milion korun. Částku budou schvalovat v pondělí zastupitelé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání